Чавушоглу: Турция иска политическо решение на сирийската криза

Турция винаги е подкрепяла политическо решение на сирийския конфликт, заяви турският външен министър Чавушоглу.

Мевлют Чавушоглу, външен министър на Турция

"(Сирийският) режим не вярва в политическо решение, а във военно решение. Дългосрочното решение е политическо решение. Говорим за това от самото начало", каза дипломатът.

Чавушоглу добави, че за постигането на траен мир в Сирия е необходим консенсус между враждуващите страни. "Сирийската опозиция вярва на Турция, ние никога не сме я изоставяли, но за мира и стабилността в Сирия е необходим консенсус", каза той.

Ръководителят на турската дипломация също така подчерта, че Анкара твърдо подкрепя териториалната цялост и суверенитета на Сирия.

Чавушоглу коментира и неотдавнашния инцидент в Северна Сирия, при който беше направен опит да бъде изгорено турското знаме. "Знаем кои са извършителите. Ръцете, които са посягали на нашето знаме, ще бъдат счупени. Самите сирийци вече дадоха необходимите обяснения, включително и временното правителство. Те също познават тези провокатори. Има задържани лица", заяви Чавушоглу.

Той отново подчерта, че присъствието на терористични организации в Сирия, включително разклонения на ПКК, е неприемливо.

Коментирайки темата за износа на зърно от украинските пристанища като част от споразумението между Турция, ООН, Русия и Украйна, Чавушоглу заяви, че досега споразумението се е изпълнявало без никакви проблеми.

"Ще продължим да полагаме усилия, за да гарантираме, че този процес ще продължи", добави той./БГНЕС, Анадолска агенция

Анкара / Турция