Челопеч – общината с най-висока работна заплата в страната

Редица малки общини в страната са лидери по размер на получаваните заплати, сочи изследване на Българската стопанска камара, предаде репортер на БГНЕС.

До момента всички официални данни са на Националния статистически институт, като те показват обединени данни за заплатите по общини. Те сочат, че средната заплата през 2018 г. се увеличава с около 10% спрямо тази през 2017 г., като ръстът за отделните общини е в различен размер.

Оказва се, че не работниците в големите градове получават най-високи заплати, а в няколко малки български общини. Това са населени места с особено големи производствени предприятия – обикновено в енергийната или добивната промишленост. Така през 2017 г. най-високата средна заплата в България е в община Челопеч, сочат данните на БСК. Високото заплащане на труда се дължи на голяма добивна компания, която осигурява средно 2 178 лв. средна заплата за общината. На второ място се нарежда община Козлодуй заради АЕЦ – с 1790 лв. възнаграждение на труда; а веднага след това са Раднево и община Гълъбово с големите енергийни компании в региона, които осигуряват средни заплати съответно от 1660 лв. и 1600 лв. На пето място се нарежда община Пирдоп с 1561 лв. заплати заради голяма добивна компания, и Девня – с 1441 лв.

Столичната община се нарежда на осмо място в класацията, като за 2017 г. средната заплата е около 1400 лв. След София, на девето място по високи заплати в страната, отново е малка община - Панагюрище заради добивната компания, в която работниците взимат не по-малко от 1290 лв. през 2017 г.

Следващите градове в класацията са тези, които имат свои развити индустриални зони, и са сателити на големите градове – например, Елин Пелин, Аксаково, Божурище и Костинброд, в които наградата на труда е не по-малко от 1000-1200 лв.

На обратния полюс са общини като Ружинци и Ковачевци в западна България, където средната работна заплата не надвишава 574 лв.

Община Кочериново е населеното място, в която работниците взимат най-ниски заплати в цялата страна – една 528 лв. На второ място в негативната класация е община Неделино с 543 лв. заплата, следва община Бобошево – с 562 лв., община Антоново – 584 лв., и община Струмяни – с 589 лв.

Интересна е статистиката за Сапарева баня, която освен балнеолечебен курорт, а и близо до столицата, но там средната работна заплата е била 591 лв.

Териториално разликата между заплащането в североизточна България и югозападът е огромна в полза на големите градове на север. Така например, в югозападните Петрич, Симитли, Кресна и Сандански средната работна заплата е била около 650 лв., а в Шабла и Генерал Тошево работниците са получавали с над 100 лв. повече. /БГНЕС