Д-р Ал. Станишев, българинът от Кукуш, убит, забранен и забравен

На днешния ден преди 136 години е роден проф. д-р Александър Станишев – един от най-големите български хирурзи със световно признание, предаде репортер на БГНЕС.

Д-р Станишев произхожда от големия възрожденски род Станишеви от Кукуш. Неговият дядо Нако Станишев е начело на борбата за българската самостоятелна църква, а по-големият му брат е д-р Константин Станишев, председател на Македонския национален комитет.

Александър Станишев следва медицина в Мюнхенския университет (1905-1910 г.), след което в периода от 1912 до 1918 г. участват като военен хирург по време на войните за национално обединение. За своите заслуги е награден с орден „Св. Александър“ V степен.

Александър Станишев е лекар с огромни заслуги за развитието на българската медицина. Той е създател на катедрата по хирургия към Софийския университет, декан на Медицинския факултет и ректор на университета (1938-1939 г.). За голямото му признание свидетелства избирането му за подпредседател на Международната хирургична академия в Женева – най-престижната организация от такъв вид по онова време. Той също така е доктор хонорис кауза на университетите в Хамбург и Берлин.

Проф. Станишев популяризира водещите постижения на световната хирургия у нас. Благодарение на него се изгражда модерна хирургична клиника по немски образец с идеален ред. Много български хирурзи дължат своето образование на проф. Александър Станишев.

Всичко, което е правил дядо ми извън медицината, го е посвещавал на свободата на Македония. Той е бил многопластова фигура. Това разказа пред БГНЕС през декември 2015 г. внукът на хирурга, - д-р Александър Станишев, който почина преди няколко месеца.

„Може би, във времето няма толкова успял на световно ниво български хирург, какъвто е бил той. Бил е подпредседател на Световното хирургическо дружество - забележете, че тогава не е имало множество професионални организации, дружеството е било едно.

От друга страна е бил и активен общественик, основно като радетел за свободна Македония. На трето място е дейността му като политик. Всичко, което е правил извън медицината го е посвещавал на Македония и на свободата на Македония. Това е причината да влезе в политиката. Не се знае, че дядо ми много често е ходел да оперира ранени четници в Македония. Идвали са да го вземат от къщи по нощите. Както знаете Горна Джумая е била крепост на легендарния Ванче Михайлов. Баща ми е разказвал как веднъж е отишъл с него, описа ми как са ги придружавали въоръжени четници от двете страни на колата. Бурни времена.

Иначе проф. Александър Станишев е бил повече германофил и то като си помисли човек най-близката развита страна до нас е именно Германия. Логично е било да имаме и най-добри отношения с нея”, сподели д-р Станишев.

След 9 септември 1944 г. настъпват трудни времена за проф. Станишев. Известният комунист и бъдещ регент Тодор Павлов лично отива да го арестува, въпреки че самият Станишев му е помогнал и го извадил от затвора. Големият български хирург е осъден на смърт от Народния съд. Екзекутиран е на 1 февруари 1945 г. заедно с княз Кирил, проф. Богдан и Филов и стотици представители на българския елит. Едва през 1996 г. е реабилитиран, а присъдата му отменена.

Къщата на проф. Станишев се намира в центъра на София на бул. „Евлоги Георгиев“ до Орлов мост. Тя е една от най-красивите сгради в столицата и е обявена за паметник на културата. /БГНЕС