Д-р Делян Георгиев: Европейският път на РСМ минава през пълно отричане от антибългарската риторика и политики

Отмених за неопределено време, насрочената за петък първа протоколна среща между мен и посланика на Северна Македония, чието посолство се намира на територията на район “Изгрев”.

Считам, че събитията от последните седмици, които потресоха нашето общество с поредната проява на агресия и жестокост по отношение на български гражданин, както и извикването за консултации на нашия посланик в Скопие, представляват обективна пречка за посещение на г-жа Поповска в районната администрация. Това заявява в профила си във фейсбук д-р Делян Георгиев, кмет на столичния район „Изгрев“.

Като потомък на бежанци от Егейска Македония и Тесалия, до един с българско самосъзнание и прогонени от домовете си от андартите и гръцките войски, изразявам искреното си възмущение от агресията по отношение на македонските българи и посегателствата срещу българските културно-информационни центрове в югозападната ни съседка.

Европейският път на РСМ минава през общоевропейските ценности и пълно отричане от антибългарската риторика и политики, присъщи на сърбоманските правителства в Скопие от миналия век.

Общите ни корени, вяра и език трябва да бъдат обединителна платформа, не жертви на отричане, исторически фалшификации и криворазбрано насаждане на омраза, заявява д-р Георгиев.

Европа е континент на многообразието, толерантността и културата, не убежище на шовинизъм и античовешки настроения. Ако няма разбиране, че Европейският съюз е преди всичко духовно, идеологическо пространство, то пътят на Скопие към Брюксел ще се окаже непосилен.

В този момент, България трябва да има твърда и непоколебима позиция и политика в защита на нашите сънародници край Вардар. Нямаме право да ги изоставяме и предаваме в името на някакъв “псевдо мир”, притиснати от външни политически “фактори”, коментира още д-р Георгиев. /БГНЕС