Д-р Елеонора Лилова: Медиите да бъдат по-внимателни при отразяване на деца

Медиите трябва да бъдат особено внимателни при отразяване на събития с деца, призова председателят на Държавната агенция за закрила на детето (ДАЗД) д-р Елеонора Лилова, предаде репортер на БГНЕС.

Д-р Лилова откри обществена дискусия на тема: „Децата във фокуса на медиите“, на която журналисти, преподаватели, медийни експерти, младежи и деца дебатираха за ролята на социалните мрежи, фалшивите новини, медийната грамотност, както и етичните стандарти при медийното отразяване на деца.

„Този форум е провокиран от това, че в последно време зачестяват случаите с разгласявани от медиите на данни, които са от личния живот на децата. Това нас много ни притеснява, защото в чл. от Конвенцията на ООН за правата на детето се гарантира правото на всяко дете да бъде защитено срещу произволна или незаконна намеса в личния му живот, семейство, дом или кореспонденция“, заяви д-р Лилова пред участниците в дискусията.

Тя призова всички журналисти и медии, когато при отразяването на даден случай дете е във фокуса на журналистическия материал, винаги да се ръководят от неговия най-добър интерес, както и да се отразяват с особено внимание на историите с деца, предвид тяхната незрялост и уязвимост.

Председателят на ДАЗД отправи и едно предизвикателство към всички участници – днешната тема „Децата във фокуса на медиите“ да бъде последваната от друга, озаглавена „Медиите във фокуса на децата“, а в нея да бъде обсъдено как подрастващите оценяват медиите, какви детски предавания има и какви теми биха искали да бъдат разисквани в тях.

В рамките на дискусията различни експерти говориха за това как да възпитаваме медийна грамотност у децата, която да им послужи за различаване на фалшивите новини, с които влиятелни личности ли медии понякога манипулират обществото. От изнесените данни стана ясно, че огромен процент от децата в България посещават интернет преди да навършат 7-годишна възраст, т.е. преди да тръгнат на училище.

Голям процент от възрастните в България срещат затруднения да преценят дали това, което четат, или слушат е истина. Справят ли се тогава децата? За целта бе показана специална анкета, проведа сред деца. /БГНЕС