Д-р Иван Станчев: Ключът към здравите зъби е оралната хигиена

Ключът към здравите зъби е образованието и добрата орална хигиена. Това каза в интервю за БГНЕС д-р Иван Станчев, коментирайки статистиката, че над 250 000 българи нямат нито един зъб в устата си.

На снимката: д-р Иван Станчев

„Статистиката най-вероятно е вярна и до ден-днешен. Мисля, че дори данните днес са още по-стряскащи. Обеззъбяването е масово и го наблюдаваме всеки ден. Този феномен се дължи най-често на възпалителните процеси, които неглижирани дълго време водят до преждевременна загуба на зъбите или принудителното им изваждане“, коментира зъболекарят.

Той подчерта, че все по-често вижда млади пациенти с много кариеси и възпалени венци.

„Това са заболявания, които може лесно да се предотвратят с добро образование, дисциплинираност и добра хигиена. Това започва от семейството и продължава в детската градина и училище“, категоричен е д-р Станчев.

Зъболекарят поясни, че сред пациентите му има много хора, които си мият зъбите по много пъти на ден, но неправилно, защото плаката остава по зъбите, а след около 14 дни, тя може да стане причина за възпаление на венците или за образуването на кариес.

„Зъбите трябва да се мият и почистват така, че да не се натрупва плака по тях. Най-честата причина за неволите на пациентите се крие именно в старата плака, която се натрупва по зъбите и механично не е отстранена“, обяснява той и добавя, че зъбите трябва да се мият по два пъти на ден, както и че използването на вода за уста и конците, за почистване на междузъбните пространства са само част от цялостната грижа за тях.

Д-р Станчев е категоричен, че най-добрата четка е тази, която се използва и, че дори с най-обикновената може да си осигурим орално здраве, но е важно как четкаме зъбите и каква паста използваме.

„Най-често наблюдаваме изтъркване в шийките на зъбите, които са причинени от неправилно четкане или такова, придружено с голям натиск. Причина затова може да бъде и прекалената твърдост на косъма на четката, както и употребата на паста, в която има абразиви“, уточнява докторът.

Зъболекарят предупреждава и кои движения да не използваме при миенето на зъбите си.

„Не е добре да се използват хоризонталните движения за почистване на зъбите и затова е добре да ги избягваме“, препоръчва д-р Станчев.

Той е категоричен, че с по-лош зъбен статус най-често са по-малко образованите хора и тези, които не се интересуват от здравето или са забити в битовизми, от които не им остава време да мислят за здравето си.

На снимката: д-р Иван Станчев

Попитан дали държавата прави достатъчно в посока на профилактичните прегледи, д-р Станчев, призна, че има такива и са финансирани от държавата, но не работят добре.

„В чужбина, пациентът носи финансова отговорност, ако не ходи на профилактични прегледи. При тях заболяванията се установяват в зародиш, което позволява да се реагира много по-бързо, а това от своя страна е и по-щадящо за финансите на пациентите“, коментира докторът.

Той е убеден, че обеззъбяването и проблемите с оралното здраве могат да бъдат намалени и даде пример с Япония, в която при 80% от 80-годишните мъже имат всички зъби в устата си.

„Имам пациент, който е на 96 г. и дори няма извадени мъдреци. Мисията е възможна“, категоричен е докторът и коментира, че развалените зъби се дължат на лошите хигиенни навици, а не на генетични фактори, с които някои хора се оправдават. /БГНЕС