Дакота Фанинг се завръща в киното с филм на дъщерята на М. Найт Шаямалан

Дакота Фанинг, която стартира в Холивуд като детска актриса във филми като драмата на Шон Пен и Мишел Пфайфър "Аз съм Сам" и криминалната драма на Дензъл Уошингтън "Мъж под прицел", успя да стане доста известна с актьорските си способности, притежавайки изненадващо дълбок диапазон за толкова млада актриса. Въпреки това, подобно на много изпълнители, които започват в детството си, Фанинг изпадна от радара, когато порасна. Сега, според „Холивуд рипортър“, тя е получила главна роля в предстоящия филм „The Watchers“, което означава, че може да си проправи път обратно към светлината на прожекторите.

Дакота Фанинг ще играе ролята на Мина - млада художничка, която е попаднала в капан заедно с трима непознати насред ирландска гора. Тя и непознатите се оказват преследвани от непознати същества в гората.

Режисьор на "Наблюдателите" (работно заглавие) е Ишана Найт Шаямалан, дъщеря на режисьора на „Безсмъртен“ М. Найт Шиямалан (който е продуцент на филма). Ишана, която е и сценарист на филма, не е съвсем новак в индустрията, тъй като е написала и режисирала няколко епизода на сериала „Servant“ по Apple TV+ и е режисирала два късометражни филма – „Paradise“ и „Natural Selection“. Филмът с участието на Дакота Фанинг обаче ще бъде първият пълнометражен филм, който тя режисира.

Въпреки че това ще бъде най-голямата роля, която Дакота Фанинг е имала от известно време насам, тя все още е активна във филмовата индустрия. Неотдавна участва в мюзикъла „Viena and the Fantomes“, който беше пуснат във видео по поръчка през 2020 г. През 2019 г. тя имаше и малка роля във филма на Куентин Тарантино "Имало едно време в Холивуд“.

Дакота Фанинг се появява и в телевизионни сериали като сериала на Showtime "Първата дама", анимационния сериал на HBO Max "Gen:Lock" и сериала на Netflix "The Alienist". И в трите сериала тя има главни роли, като се появява във всеки епизод на всяка серия.

Холивудската слава на Дакота Фанинг започва да спада малко след участието ѝ в сагата „Здрач". Тя изигра ролята на Джейн, 1000-годишна вампирка, която е „превърната“, когато е била младо момиче, и оттогава не е остарявала. Героинята ѝ се появява в три филма "Здрач“: „Новолуние“, „Затъмнение“ и „Разсъмване“ - част 2.

Въпреки че сагата беше изключително успешна, "Разсъмване 2" беше последният голям филм, в който Дакота Фанинг се появи. Тя продължава да се снима във филми, но те са предимно независими продукции, много от които така и не излизат по кината. Тези, които го направиха, като например филма "Благодетелят" от 2015 г. и филма "Бримстоун" от 2016 г., в повечето случаи минаха под радара, като и двата филма спечелиха само по 2,1 млн. долара в боксофиса.

Ако приемем, че Дакота Фанинг не е изгубила мистериозно превъзходните си актьорски способности, тя със сигурност ще се представи блестящо в "Наблюдателите". Дали самият филм ще отговори на таланта на Фанинг и дали публиката ще се заинтересува да види бивша детска звезда във филм на дъщерята на М. Найт Шаямалан, предстои да разберем. /БГНЕС