Дания: Военна помощ за Украйна за 228 млн. евро

Дания изпраща военна помощ за Украйна на стойност 1,7 млрд. крони (228 млн. евро), "за да подкрепи предстоящата украинска офанзива", съобщиха от нейното министерство на отбраната, предаде АФП.


Пакетът от дарения включва автомобили за разминиране, боеприпаси и финансова подкрепа за закупуване на противовъздушна отбрана, се казва в изявлението.

"Оборудването в дарителския пакет е от съществено значение за проправяне на пътя на украинските танкове и механизирана пехота на фронтовата линия", заяви министърът на отбраната Тролс Лунд Поулсен.

"Новият пакет от военна помощ е най-големият ни досега, с което общата датска подкрепа достига почти 11 млрд. крони", заяви министърът на външните работи Ларс Локе Расмусен.

През януари Дания обеща на Украйна 19 гаубици "Цезар" френско производство, включително някои, които все още са поръчани, а през април обяви, че купува, заедно с Нидерландия, 14 танка "Леопард 2", които да предостави на Украйна.

Датските власти също така съобщиха, че ще изпратят батальон на НАТО в Латвия през следващата година, за да подпомогне балтийската държава.


"От средата на 2024 г. Дания ще предостави на НАТО батальон за защита на балтийските държави, който ще бъде разположен в Латвия за известен период, а през останалата част от годината - в Дания, като ще бъде в готовност да отиде в балтийските държави в случай на криза", се казва в изявление на военното министерство.

Очаква се батальонът да се състои от 700 до 1200 военнослужещи.

"Съставът и числеността на батальона, както и продължителността на конкретните мисии, ще зависят от нуждите на НАТО и неговите съюзници", както и от възможностите за развръщане на датските сили, се допълва в изявлението.

Бившите съветски републики на източния фронт на НАТО призоваха алианса да увеличи отбранителния си капацитет.

Дания е част от постоянната мисия на НАТО в региона, наречена "засилено предно присъствие", и през март миналата година изпрати 225 войници в Естония. /БГНЕС