ДАЗД дари лаптопи на деца в Кризисен център

Председателят Държаната агенция за закрила на детето (ДАЗД) д-р Елеонора Лилова дари два лаптопа, специално подбрани за децата от Kризисен център в София, предаде репортер на БГНЕС.

„Смятам, че трябва да бъдат подкрепени всички деца, независимо къде се намират, в каква ситуация са – дали са под грижите на родителите, или под грижите на социалните работници и услуги. Нуждаещо е всяко едно дете в страната, независимо какво преживява в личен план, за да бъде осигурено неговото право на образование“, каза тя.

Председателят на ДАЗД подчерта, че това е част от кампанията им да осигурят лаптопи за всяко дете, така че да има равен достъп до образователната система у нас. Самите лаптопи са от бизнес организация. „Написахме писмо до нея и тя веднага се отзова“, посочи д-р Лилова.

Директорът – Десислава Иванова, не скри, че тези два лаптопа са изключително полезни за тях. „Настанените при нас деца са ученици, а както знаете към настоящия момент учениците се обучават най-вече в онлайн среда, включително и преди днешните събития“, посочи тя.

Иванова каза, че техниката им не е имала допълнителните ресурси като микрофони или хубав звук. „Така че пак използвахме компютри, но поради техническите им спецификации ни беше по-трудно. Сега тези два нови лаптопа ще ни улеснят изключително, защото те са си с всички необходими компоненти, за да се участва активно в платформите, в които се обучават“, посочи тя.

Минка Кънчева, която е директор на Дирекция „Социални услуги за деца и възрастни“, посочи, че в този кризисен център в момента има настанени две деца. „Точно в момента тази подкрепа е изключително важна и затова ние сме благодарни на Държавната агенция за закрила на детето. Този център се управлява от Столична община вече два месеца, преди това се управляваше от неправителствена организация, и дефакто в момента ние сформираме екипи, обзавеждаме, оборудваме. Столична община е отговорна институция и се справя с всичко това, но една такава помощ и подкрепа, каквато в момента получаваме от ДАЗД е изключително важна за нас“, каза тя.

Днес от ДАЗД дадоха и трети лаптоп на нуждаещо се дете. Той е за Емилияна Станкова (Ема), чийто родители миналия месец получиха почетния знак на ДАЗД: „Аз гарантирам щастливо детство“ 2020 г. Тя учи за приложен програмист и както сама каза, шегувайки се, иска да стане „бял хакер". /БГНЕС