ДАЗД представи как работи чат приложението към Националната телефонна линия за деца 116 111 пред осмокласници в София и Габрово

Как работи чат приложението към Националната телефонна линия за деца 116 111 на Държавната агенция за закрила на детето дискутираха осмокласници от София и Габрово със заместник-председателя на ДАЗД Ивайла Касърова и Георги Иванов, психолог и държавен експерт в Агенцията.

В столичната профилирана гимназия по „Образователни технологии“ учениците имаха редица въпроси, както за функционирането на чат приложението, така и за теми като агресията между децата и онлайн тормоза. Как да реагират при провокация и проява на агресия и могат ли да потърсят консултантите на Линията и чат приложението към нея по всякакви теми, бяха най-честите въпроси.

„Националната телефонна линия за деца на Държавната агенция за закрила на детето работи денонощно, седем дни в седмицата, напълно безплатно и анонимно. Чат приложение за разговор и консултация с деца към НТЛД 116 111 е активен всеки вторник и четвъртък от 14:00 до 16:00 часа. В този интервал от време експерти от Държавната агенция за закрила на детето са на разположение, за да отговорят на въпросите на децата. Чатът е достъпен за всяко дете през официалната интернет страница на Националната телефонна линия за деца на ДАЗД – 116111.bg. Както и при обаждане на Националната телефонна линия за деца, така и при свързване в чат приложението, разговора е анонимен и напълно безплатен“, подчерта Ивайла Касърова, заместник-председател на ДАЗД.

В Националната Априловска гимназия в гр. Габрово учениците видяха как функционира чата в реално време, като самите те се включиха в онлайн разговор с експертите на ДАЗД, които в този момент отговарят на чата в приложението. Децата чуха и реални случаи от разговори с техни връстници, както от НТЛД, така и от чат приложението. Важността и необходимостта децата да могат да споделят с възрастните всеки проблем и тревога, които имат, беше основен акцент в разговора с осмокласниците в Априловската гимназия в Габрово. Споделяйте най-вече със семейството и учителите си, но ако се притеснявате да им разкажете нещо, НТЛД 116 111 на Държавната агенция за закрила на детето и чат приложението към нея са на ваше разположение, така че да получите необходимия съвет от професионалисти психолози и педагози, обясниха представителите на ДАЗД. /БГНЕС