Делян Добрев подаде оставка като депутат

Делян Добрев подава оставка като народен представител в 44-тото Народно събрание. Той е взел това решение след разговор с председателя на ГЕРБ и министър-председател на България Бойко Борисов, съобщиха от ГЕРБ.

„С поредната фалшива новина чашата на търпението ми преля - не искам повече името ми и това на ГЕРБ да бъдат петнени“, коментира самият Добрев. Той аргументира личния си акт и като знак на солидарност със своите колеги, които спазиха моралния стандарт на ГЕРБ и напуснаха постовете си само заради съмнения.

Името на Добрев също бе замесено в имотния скандал, довел до няколко оставки в редиците на управляващите. Според публикация в „Биволъ“ членове на семейството на депутата са сключвали имотни сделки на рекордно ниски цени за София от 270 евро на квадратен метър. В материала са описани придобити имоти от майка му, неговата братовчедка Росица Гаргова, кумът му Евгени Консулов.

БГНЕС припомня, че Делян Добрев излезе на голямата политическа сцена през 2012 година, когато стана министър на икономиката, енергетиката и туризма, заменяйки на поста Трайчо Трайков след правителствена визита в Катар. Още в първите дни на свето управление Добрев се сблъска с важната задача по спирането на строителството на АЕЦ „Белене“.

Настоящата оставка е втора за Делян Добрев в рамките на 44-ия парламент. През 2017 г. Добрев, който е и областен координатор на ГЕРБ в Хасково, обяви желание да напусне парламента след сигнал на БСП за роднински назначения в местната община. Тогава парламентарната група на управляващите застана зад своя колега, а оставката му бе отхвърлена от парламентарното мнозинство. След това Конституционният съд излезе с решение, че народните представители не могат да гласуват против волята на колегата си, но междувременно самият Добрев оттегли своята оставка от деловодството и остана депутат.

Оставката на Делян Добрев е третата в ГЕРБ само за ден, след като заради медийни публикации с поста си се раздели заместник-областният управител на София Томи Николов, а кметът на Созопол Панайот Рейзи напусна партийната структура. /БГНЕС