"Демократична България" иска подкрепата на "Спаси София" за районите кметове

На тези избори надградихме нашата електорална подкрепа след евроизборите през май. Към този момент имаме резултат по-добър от някои парламентарни сили. Продължава борбата следващата седмица на 10 балотажа в София. Огромни са шансовете и в други градове на страната. Това заяви на пресконференция Атанас Атанасов от обединението „Демократична България", които направиха анализ за първия тур на местния вот, предаде репортер на БГНЕС.

На снимката: Борислав Игнатов и Христо Иванов

Към момента, независимо, че не са обявили окончателните резултати, "Демократична България" вкарва в новия общински съвет на София най-малко трима съветници, осезателно присъствие ще има и в местните парламенти в страната, разкри Атанасов.

Бившият правосъден министър Христо Иванов поздрави всички кандидат-кметове на обединението, както и кандидатът на „Спаси София" Борис Бонев.

"Резултатът в София показва утвърждаване на резултатите ни в последните месеци", добави той. Иванов оценява, че е направена силна кампания, която имала за цел да събере гласовете на демократичната общност. В столицата е имало големи очаквания за голяма промяна, която не се е случила. "Битката за промяната не е приключила и продължава с балотажа за районните кметове. Следващата дългосрочна цел са парламентарните избори след 18 месеца", отбеляза Христо Иванов.

По отношение на балотажа бившият министър не вижда в лицето на Йорданка Фандъкова и Мая Манолова носител на дълбинна промяна в управлението на София.

"Що се отнася за резултата на „Спаси София", техният резултат не е изненада за нас. С уважение на още ранен етап оценихме техния потенциал. Затова и още преди Нова година водихме разговори за явяване на единна кандидатура. Проведохме 8 срещи. Чух, че се спекулира, че не сме се обединили заради его – това е смехотворно. Имаме несъвместими подходи за явяването на тези избори. „Спаси София“ заявиха, че искат независимост. За тях беше неприемливо техни представители да влязат в нашата листа", обясни Христо Иванов и официално покани сдружението да се обединят и да направят силна кампания в битката на балотажа за районните кметове.

Като общински съветник гарантирам, че чрез преструктуриране на бюджета ще направим по-чист града. Това ще е едно от първите неща, които ще направим в новия общински съвет. Подкрепете на балотажа нашите кандидати за районни кметове, призова от своя страна кандидатът за кмет на „Демократична България” арх. Борислав Игнатов. /БГНЕС