Денков: Няма непосредствена опасност за територията или гражданите на България

Както знаете, през последните 24 часа има движение на войски, част от армията на Пригожин тръгна на север към Москва. В близките часове се очаква да пристигне към подстъпите на града. Затова направихме съвещание с разузнавателните служби, за да получим информация, която не е общодостъпна.

Това каза премиерът акад. Николай Денков след извънредно заседание в Министерския съвет, предаде репортер на БГНЕС.

Няма никаква непосредствена опасност за територията или гражданите на България, увери премиерът.

В това отношение всички трябва да бъдат спокойни, няма нищо притеснително към този момент. Има български граждани на територията на Русия, и обсъдихме какви рискове има за тях, и как бихме могли да им помогнем, ако ситуацията излезе от досегашният й, сравнително спокоен, период, каза още Денков.

Вицепремиерът и министър на външните работи Мария Габриел представи мерките, които МВнР вече е предприело. "И аз искам да потвърдя, че МВнР следи с повишено внимание ситуацията в РФ. В непрекъснат контакт сме с партньорите ни в ЕС и НАТО, както и с Посолството на България в Москва", обясни Габриел. Коментираме развитията с оглед грижата за сигурността на българите на територията на Русия. Още в началото на днешния ден МВнР предупреди българските граждани да избягват пътувания до Руската федерация заради напрежението до Ростов на Дон, и рисковете от безредици. В случай, че присъствието на български граждани в РФ не е наложително, съветваме сънародниците ни да преосмислят пътуването си. При нужда от съдействие българите да се обръщат към Посолството ни в Москва, и генералното консулство в Санкт Петербург, както и денонощно на телефоните, публикувани на сайта на министерството, допълни Габриел. В случай не необходимост имаме готовност за предприемане на действия за евакуация на служители на дипломатическите ни представителства, и на български граждани, които искат да напуснат страната. До този момент не са постъпвали такива заявления, каза още Габриел. Дежурни служители в Посолството на Москва следят ситуацията.

Обстановката до този момент е сравнително спокойна, каза още Габриел.

В отговор на въпрос на БГНЕС премиерът Денков обясни, че разузнавателните служби на нашите партньори в ЕС и НАТО подават информация. Това, което е най-важно да се знае в момента е, че военната колона се придвижва сравнително бързо без да среща съпротива от военна гледна точка, с изключение на няколко инцидента. Очакваме да видим какво ще се случи през следващите няколко часа, които ще предопределят развитието в следващите дни. Затова с разузнавателните служби имаме постоянен контакт и при ново развитие, ще дадем нови информации, каза още Денков./БГНЕС