Денков: Тестове в училище ще се осигуряват за децата, които проявяват признаци

Ние в МОН може да задържим максимално децата в училище, това е нашата цел, мерките са насочени в тази посока. Имахме пълно единодушие вчера, че сме намерили правилния баланс. Родителите искат от една страна да запазим здравето и живота на учители и ученици, от друга страна 100% присъствено обучение, което е невъзможно. Нашата роля е не да се водим от емоции, а да намерим точния баланс. Това заяви служебният министър на образованието проф. Николай Денков.

При децата организацията е такава, че при първи признаци, хрема, вдигане на температура, тогава се прави тестване. РЗИ удостоверяват след това дали детето се разболяло и трябва ли да излезе в карантина.

Опитите за налагане на тестване на децата срещнаха изключителна съпротива на родителите. По-скоро ще се направи така, че тестовете да бъдат осигурени за децата, които проявяват признаци. И второ, да ги има тестовете за училища, които са осигурили тестване за всички деца, тоест те имат съгласие от всички родители, учители, тестовете ще са безплатни. Важно е да е ясно, че няма никакъв смисъл да се тестват 5 или 10% от децата в едно училище, това трябва да се прави регулярно - или всички ще се тестват, или няма смисъл, коментира Денков пред БНТ.

Децата в предучилищните групи и детските градини ще са без маски по време на учебния процес в зелена зона. Ако минем в жълта, червена зона, всички ще са с маски. Припомням, че разпространението е при говор, кихане, кашляне. Маски не се изискват в двора на училището. Разбира се, трябва да има дистанция от 1,5 м, доколкото е възможно при децата.

По-големите ученици по-добре могат да се справят с материала и да си организират времето, затова и те по-често излизат в дистанционно обучение, коментира още Денков. При тъмночервена зона всичко се затваря, в зелена зона всичко се отваря.

Наша грижа е освен максималното присъствие на децата трябва да бъде и животът и здравето на децата и учителите, каза още Денков.

Очакването е там, където има червена и тъмночервена зона, че в тези места няма да може да започне учебната година присъствено, с изключение на първи клас, обясни Денков. /БГНЕС