Депутатите гласуват промени в Закона за мерките срещу изпирането на пари и в Закона за съдебната власт

По време на редовните заседания на 49-тото Народно събрание тази седмица ще бъдат гласувани седем законопроекта, едно проекторешение и един доклад. Вносител на всички девет точки от дневния ред на депутатите е МС, като в сряда депутатите започват с първо гласуване на промените в Закона за достъп до обществена информация и промените в Закона за българските лични документи, предаде репортер на БГНЕС.


Народните представители ще гласуват на първо четене промени в Закона за мерките срещу изпирането на пари, внесен от Министерски съвет. С предложения проект на Закон за изменение и допълнение на Закона за мерките срещу изпирането на пари (ЗИД на ЗМИП) се въвеждат допълнителни мерки за борба с изпирането на пари, заложени в Плана за действие с мерки за адресиране на последващите ангажименти на Република България след присъединяването към Валутния механизъм II (ERM II), Плана за действие за ограничаване на рисковете от изпиране на пари и финансиране на тероризма, установени в Националната оценка на риска от изпирането на пари и финансиране на тероризма, и част от Препоръките от Доклада за България от Петия оценителен кръг на Комитета на експертите за оценка на мерките срещу изпирането на пари към Съвета на Европа (MONEYVAL/Комитета MONEYVAL). С настоящия законопроект се цели подобряване на ефективността и постигане на пълно съответствие на българското превантивно законодателство срещу изпирането на пари и финансирането на тероризма. Предложените промени са от съществено значение за оценката на напредъка, който Република България следва да докладва във връзка с Препоръките от MONEYVAL, чието неизпълнение би имало изключително негативен репутационен ефект за България и би засегнало както публичния, така и частния сектор. С част от предложените промени се цели още и отстраняване на констатираните неточности при въвеждането в националното законодателство на Директива (ЕС) 2018/843, установени в хода на процедурата по проверка на съответствието от страна на Европейската комисия.

Депутатите ще гласуват на второ четене и промени в Закона за съдебната власт, внесен от Министерски съвет. Със законопроекта се урежда правомощието на съответната колегия на Висшия съдебен съвет за приемане на Кодекс за етично поведение на българските съдии, съответно Кодекс за етично поведение на българските прокурори и следователи. Предлага се разширяване на компетентностите на Инспектората към ВСС чрез предоставянето на възможност за отправяне на предложения пред съответната колегия за прецизиране на етичните правила в съответствие с добрите практики, европейските и международни стандарти, както и се дават правомощия за организиране и провеждане на антикорупционни обучения, обучения за укрепване на почтеността и независимостта на магистратите и за конфликт на интереси.

В допълнение към дейността на Инспектората за анализиране и обобщаване на данните от приключените производства се въвежда процедура за редовно отчитане и публикуване на аналитичните резултати, като се въвежда и образец за отчитане на приключването на делата в установените срокове.

Ще се проведе и първо гласуване на Законопроект за допълнение на Закона за електронните съобщения, внесен от Министерски съвет, както и първо гласуване на Законопроект за изменение и допълнение на Закона за енергията от възобновяеми източници, внесен от Министерски съвет. /БГНЕС