Депутатите обсъждат създаване на Временна комисия по казуса Nexo

Народните представители обсъждат и дебатират за създаването на Временна комисия, която да установи всички факти и обстоятелства относно дейността на NEXO и свързаните с нея компании, във връзка с извършване на потенциална незаконна дейност, включително връзки с лица и структури финансиращи тероризма и организираната престъпност, както и финансирането на политически партии в България. Предложението за създаване на комисията е на Десислава Атанасова и група народни представители, предаде репортер на БГНЕС.

Атанасова представи мотивите за създаване на комисията. "В последните няколко дни цялата общественост не само в България, но и в други държави членове на европейски и евроатлантически съвети и партньорски служби, се интересуват от темата България в контекста на една огромна по своите размери и според официалните изявления не само на българските власти, но на американските, на властите, борещи се с престъпността във Великобритания, а именно измамата Nexo", посочи тя и добави, че го казва с ясното съзнание, че всеки е невинен до доказване на противното. По думите й "толкова грандиозен скандал за пореден път, в който е замесена България, може би може да бъде сравнен със скандала с крипто кралицата Ружа Игнатова. Този път обаче в този грандиозен крипто скандал са намесени и политически партии, едни от които са получавали дарения от служители на Nexo", добави Атанасова. Според нея по-големият въпрос е дали България ще бъде в новините в контекста на новините, които свързват страната с измами, схеми, пране на пари и тероризъм.

Христо Иванов от Демократична България категорично заяви, че ще подкрепи създаването на тази комисия. "Ние няма какво да крием и сме готови да дадем пълна прозрачност. Надеждата ни, която няма да се реализира би била и беше, че една такава комисия трябва да погледне сериозно на въпроса как изобщо е уредено финансирането на партиите в България и как се финансира политическата дейност", отбеляза той.

Атанасова му отговори, че е съгласна, че дебатът за финансиране на партиите трябва да се води в пленарна зала, но дебатът и темата в момента са други. "Темата е как се финансират едни определени политически партии, знаят ли те кой ги финансира и как така се оказва изведнъж, че по едно и също време, може би в един и същ ден, изведнъж гражданската позиция и активност на определени лица, работещи в определени фирми, които фирми се разследват в международно разследване, се оказват дарители", уточни тя.

Мирослав Иванов от "Продължаваме промяната" също се включи в дебата и отбеляза, че не разбира защо Народното събрание изземва функциите на други органи и разследващи институции. "Не му е мястото в НС да се правят разследвания. Не му е мястото тук да правим каквито и да е разследвания, защото резултатът от една такава комисия ще бъде загуба на пленарно време, неприемане на важни закони за страната и политически внушения", категоричен бе той.

Йордан Цонев каза, че ДПС ще подкрепи създаването на комисията, "не защото смятаме, че парламентът трябва да се меси в работата на разследващите органи, не защото смятаме, че разследването няма да продължи там, където е започнато, и да завърши, а защото проблемът е политически", отбеляза той. По думите му въпросът е политически, защото за втори път в България гърми икономически скандал с българска компания. "Акцентът, който ние ще поставим в комисията, е не само финансирането, а кой е в основата - как тази комисия получи своето лице, своето промотиране, известност и др. По думите му в основата на компанията свои един определен кръг. "Аз твърдя, че това е кръгът "Капитал" и не го твърдя само аз, много големи части от разследването водят натам, от това което публично видях", подчерта той./БГНЕС