Депутатите обсъждат намаляването на партийната субсидия

В началото на пленарната седмица депутатите ще разгледат на първо четене промените в Закона за държавния бюджет за 2019 г., с които се предлага намаляване на партийната субсидия, предаде репортер на БГНЕС.

Законодателната инициатива е на Министерски съвет, а предложението бе оповестено лично от премиера Бойко Борисов миналия четвъртък. Новите текстове предвиждат драстично намаление на субсидията на политическите партии и коалиции от 11 на 1 лев на получен действителен глас и трябва да влязат в сила от 1 юли тази година.

Ако размерът бъде намален, икономите в бюджета за втората половина на 2019 г. ще бъде 14,6 млн. лв.

От парламентарно представените партии до този момент за намаляването на субсидията се обявиха от „Воля“, „НФСБ“ и „Атака“. Категорично против са депутатите от ДПС, според които субсидия в размер на 1 лев ще постави под риск демокрацията, защото партиите ще „попаднат в ръцете на олигарси“. ВМРО и БСП пък изразиха принципна подкрепа за намаляването на размера, но не на 1 лев, като според тях трябва тепърва да се дебатира какъв да бъде той.

В рамките на пленарното заседание депутатите ще изслушат докладите на Националното бюро за контрол на специалните разузнавателни средства и Комисията за контрол над службите за сигурност за 2017 и 2018 година. /БГНЕС