Депутатите приеха законопроекта за Изборен кодекс на ИТН

Депутатите приеха на първо четене законопроекта за промени в Изборния кодекс на „Има такъв народ“, предаде репортер на БГНЕС.

"За" гласуваха 210 депутати, "против" нямаше, един се въздържа. Така законопроектът беше приет.

Предлаганите промени в този законопроект в синтезиран вид са: гласуване само с машини в секциите с над 300 избиратели; видеонаблюдение при броенето на гласовете в избирателните секции и районните комисии; смяна на сегашната Централна избирателна комисия (ЦИК) и намаляване на състава ѝ на 15 души; експериментално електронно дистанционно гласуване на президентските избори тази година; възможност за гласуване по пощата за сънародниците ни зад граница, но при определени условия. Предложенията включват още създаване на изборен район извън страната, за да могат българите в чужбина да гласуват с преференция и за независим кандидат; отпадане на лимита от до 35 секции извън ЕС.

Мнозинство не подкрепи законопроекта на ГЕРБ за преминаване от пропорционална към мажоритарна избирателна система.

"За" законопроекта на ГЕРБ гласуваха 69 народни представители, „против” бяха отчетени 65 гласа и "въздържали се" – 71. Така той не се прие.

5 от шестте внесени проекта за промени в Изборния кодекс бяха отхвърлени.

Депутатите гласуваха срока за внасяне на предложения между първо и второ четене да бъде намален на 3 дни.

"Този срок, който току-що гласувахме, означава, че никой няма никакво намерение да съставя правителство и че вървим към възможно най-бързи избори. Нека да го знаем, ако имате доблест излезте и го признайте", каза Любен Дилов-син от ГЕРБ. /БГНЕС