Депутатите заседават извънредно по бюджета, ще има и контрол

На 29 ноември 48-ото Народно събрание ще проведе извънредно заседание, предаде репортер на БГНЕС.

На това извънредно заседание ще бъдат разгледани удължаването на бюджетите на Държавното обществено осигуряване, на Здравната каса и на Държавния бюджет. Тогава ще се проведе и отмененият в петък контрол върху изпълнителната власт.

С мотива, че за бюджетната рамка се изисква в средносрочна перспектива да бъдат отразени приоритетите и допусканията за развитие на политиките, служебното правителство отказа да се ангажира с внасянето в Народното събрание на проектобюджет за 2023 г. със средносрочна бюджетна прогноза за периода до 2025 г. Според служебния финансов министър Росица Велкова до юни държавата може да функционира нормално при това удължаване.

„Има законова норма, която позволява едно такова удължаване. Дори при предсрочни парламентарни избори отново няма да се стигне до влошаване ситуацията в страната”, твърди Велкова пред народните представители.

Във вторник трябва да се проведе и парламентарен контрол. Според програмата му в него участие трябва да вземат служебният премиер Гълъб Донев и още 10 министри.

Донев ще трябва да отговори на три въпроса, като един от тях е от лидера на левицата Корнелия Нинова. Тя иска да получи отговор за позицията на служебното правителство, че България е "пред война". Донев ще отговаря на още два въпроса – за извършената от областния управител на област София продажба на имот – частна държавна собственост и за сигнал за корупция срещу областния управител на област Хасково.

В контрола ще участват още Сашо Пенов, служебен министър на образованието и науката, министърът на икономиката и индустрията Никола Стоянов, на финансите Росица Велкова-Желева, на спорта Весела Лечева. /БГНЕС

Тагове: