Десетки пациенти без лекарства заради сменена собственост на аптека

Аптека в столичния квартал „Младост 1“ отказва да дава лекарства на хора с рецептурни книжки и протоколи. За това сигнализират читатели на БГНЕС, които нямат възможност да си купят на свободна продажба животоподдържащи медикаменти, тъй като те са скъпи. Пациентите нямат възможност да получат лекарствата си и от друга аптека, тъй като действащите указания на НЗОК по време на извънредно положение позволяват изписаните им по рецептурна книжка медикаменти да се вземат от аптеката, от която са взети последния месец. Това се налага поради факта, че за първи път този месец, болните взимат лекарствата си без рецепта, а само на базата на записаното в рецептурната книжка и на данните, записани в системата на касата от предходния месец.

Екип на БГНЕС отиде на място, за да провери случая.

Срещаме се с Агоп Каспарян, който е управител на дружеството, стопанисващо аптеката в „Младост 1“. По думите му от миналия понеделник /23.03/ обектът е с нов собственик.

„Аптеката физически се намира от 7 години на този адрес. От този понеделник юридически се смени собствеността ѝ. Процедурите по взимането на лиценз и сключване на договор с НЗОК изискват време и в момента тази аптека няма договор с Касата. Лицензът от Изпълнителната агенция по лекарствата ни е издаден преди една седмица. Процедурата по издаване на договор с НЗОК ще отнеме между 2-3 седмици и това е причината, поради която връщаме пациенти“, посочи Каспарян причината да не дават лекарства на хронично болни клиенти.

Той каза още, че след нашата намеса от касата са се свързали с него и се надява преди 7 април проблемът да бъде разрешен.

Потърсихме за коментар Националната здравноосигурителна каса, откъдето ни препратиха към Столичната здравноосигурителна каса. В писмен отговор до БГНЕС от там посочват, че в този случай пациентите трябва да отидат при личния си лекар, който трябва да им издаде рецепта и с нея да отидат, в която поискат друга аптека, за да получат медикаментите си.

В отговора си до нас уточняват, че дори и след като новият собственик на аптеката подпише договор с НЗОК, той отново няма да може да даде лекарствата без рецепта, тъй като няма да разполага с базата данни на предходния съдържател на обекта. От СЗОК подчертават, че посещенията при личния лекар не са забранени и поясняват, че мярката е била въведена с цел да се ограничи рискът от зараза с COVID 19. /БГНЕС