Десетки смелчаци ще се хвърлят за Кръста

Десетки смелчаци за поредна година ще се хвърлят в ледените води, за да спасят Кръста. Тази година в времето ще бъде по-топло от обичайното и ще допринесе за провеждането на Богоявленския ритуал на повече места, предаде репортер на БГНЕС.

От 13 часа ще бъде изпълнен ритуалът по хвърляне на кръста във водите на езерото в ж.к. „Дружба “, на ул.“Кръстьо Пастухов“.

Събитието ще се състои на понтона при амфитеатъра в парк „Дружба“. Тържественият водосвет ще бъде отслужен от Белоградчишкия епископ Поликарп.

Преди Великия богоявленски водосвет ще тръгне литийно шествие от храма „Св. преп. Наум Охридски“, който се намира в близост до езерото.

На 6 януари, по повод Богоявление, от 9.30 часа, Негово Високопреосвещенство Старозагорският митрополит Киприан ще отслужи Утреня и Св. Златоустова литургия в катедралния храм „Св. Николай Мирликийски Чудотворец“.

От там, в 12.00 часа, ще тръгне Литийно шествие до езерото в парк „Йордан Капсамунов“, където ще бъде извършен Богоявленски водосвет на бойните знамена на военните формирования от Старозагорския гарнизон. По традиция, Старозагорският митрополит Киприан ще потопи Богоявленския кръст в ледените води на езерото.

Празничният 6 януари ще отбележат и в курортното селище Старозагорски минерални бани по инициатива на местното кметство, читалището и църковното настоятелство. Св. Литургия ще извърши отец Йордан в храм „Св. Козма Зографски“ в 9.30 часа. От 11.30 часа, на моста срещу минералната баня, ще бъде отслужен Богоявленски водосвет и ритуалът с потапяне на кръста в реката.

Според православието това е денят, в който Йоан Кръстител кръщава в река Йордан Иисус Христос. Това е и причината ритуалите в този ден да са свързани с освещаването на водата и кръста. Светото кръщение е едно от Седемте тайнства на вярата.

В народните традиции, на Йордановден или Водици, както още е наричано Богоявление, ако времето е студено и сухо – годината ще бъде добра и плодородна. Вярва се още, че който извади от водите символа на християнската вяра – ще е здрав и заобиколен от благополучие.

В петък, 6 януари, в Ямбол ще се проведе традиционният ритуал по повод Богоявление, който ще започне в 11:30 часа с тържествен водосвет за успехите на Българската армия и нейните бойни знамена пред храм „Свети Николай Чудотворец“. На церемонията ще присъстват представителни части от гарнизон Ямбол, официални лица и граждани.

Литийно шествие ще потегли от храма в 11:50 часа и ще се отправи към моста в Градския парк, намиращ се до Минералната баня.

В 12:00 часа от моста ритуално ще бъде хвърлен Светия Кръст във водите на река Тунджа. Мъжът, който го извади, ще получи благословия за здраве от свещениците и награда от кмета на община Ямбол Валентин Ревански.

С всяка изминала година все повече са кандидатите, които скачат в реката, за да извадят Кръста.

Община Ямбол изяви желание по време на ритуала мостът да бъде отворен за всички граждани и в тази връзка беше проведен разговор с представители на Областна дирекция на МВР – Ямбол. Тяхното професионално мнение беше съоръжението да остане затворено и достъпът до него да бъде ограничен по време на хвърлянето на Светия Кръст, за да се спазват мерките за безопасност и да бъде избегнато струпването на много хора на моста. Веднага след като бъде изваден Кръстът, мостът ще бъде отворен. /БГНЕС