Димитър Стоянов: Модернизацията на армията ще е безсмислена без личен състав

Най-много изостават сухопътни войски, там няма нито един стартирал проект за модернизация. Модернизацията е дълъг процес, реално ще получим бойните самолети през 2025 г. Това заяви служебният министър на отбраната Димитър Стоянов.

Той подчерта, че е много важна и мотивацията на личния състав, защото имаме отлив на млади военни. „Ако придобием нова техника без личен състав, това ще бъде безсмислена модернизация“, заяви по БНТ министър Стоянов.

Той определи като фалшива новина информация, че Великобритания щяла да предостави самолети, ако ние предоставим нашите МиГ-29 и Су-25 на Украйна.

Министър Стоянов припомни, че сме изпуснали времето за триъгълните сделки, при които предоставяме наше старо съветско оръжие на Украйна и получаваме ново. Такива сделки са били сключвани миналата година, през последните два месеца няма нито една такава сделка.

Няма как да бъдат предоставени ПВО комплекси С-200 и С-300, защото сме ограничени от финансови средства. Един ПВО комплекс струва над 1 млрд. долара. Знаем, че изтребителната авиация е в тежко състояние, закъснява идването на Ф-16. Как ще гарантираме въздушния суверенитет на страната, каза още министър Димитров. Според него замяната на платформи от 1977 с такива от 1973 г. не е модернизация.

От думите на министър Димитър Стоянов стана ясно, че България ще предостави боеприпаси на Украйна: Нямам как да предоставим изтребители и ПВО, защото нямаме заместваща платформа. Няма какво да ни бъде предоставено, прекалено много сме закъснели“, каза той, добавяйки, че предишното правителство е трябвало да си свърши работата.

Той се надява, че през тази година ще стигнем 2% разходи от БВП за отбрана.

Министър Стоянов не вижда президентът да е нарушил Конституцията. „Това е поредното политическо говорене по време на една политическа битка, което цели да консолидира електоратите“, заяви Стоянов, коментирайки предложението за импийчмънт на президента Румен Радев. /БГНЕС