Димитър Аврамов: Не ни трябва перманентен протест, а всекидневен натиск

„Надявам се протестът да намери фокус, защото чувството на несправедливост, че държавата се използва в частна полза, е нещо, което всички виждаме. Но е много важно да се фокусираме върху това какво да произведем, какво политическо статукво следва“. Това заяви в интервю за БГНЕС политологът Димитър Аврамов.

„Ние сме култура, създадена на кръстопът. Народът ни се е фокусирал върху запазването на границите на държавата, в това да ни има. Вече сме в ЕС, надявам се да станем по-мъдри. Българското общество е в позитивен тренд на развитие, няма от какво да се оплакваме. Остава само да ускорим развитието си. Както и нещо много важно – да натискаме всяко правителство да е отчетно и да прилага адекватни политики за развитие. Не ни трябва перманентен протест, трябва ни всекидневен натиск срещу управлението, което и да е то“, смята политологът.

Според него страната ни има редица недостатъци, един от които е фактът, че след 20 години на център-десни правителства България има 40% преразпределение на БВП през бюджета. „Това не е капитализъм, а все още показва, че сме постсоциалистическа държава“, смята Димитър Аврамов.

„Тази държава създава две прослойки. Едни можем да наречем патриции, защото печелят и се развиват благодарение на свързаността си с държавата и се хранят единствено от държавния бюджет. Там има редица хора, както и фирми, които не биха успели без тази свързаност с държавата. На тази патрицианска прослойка богатството и статуса ѝ идва заради свързаността с политическата власт. Другата прослойка, на нормалните и обикновени хора, които издържат бюджета, условно можем да наречем плебс. Те са плебс не защото нямат нужния интелект и квалификация, а защото издържат държавата, без да имат свързаност с нея“, допълни още анализаторът.

Той изрази надежда през следващите години у нас „капитализмът да се засили“, но със съответната социална защита на хората и допълни: „Надявам се по-малко пари да се разпределят през бюджета, а турбуленциите да намалеят“.

Политологът разказа още за книгата си „Новата държава“, в която описва промяната на държавността, свързана със „загубите на свободи от отделния човек“. „Човек става все по-малък, а държавата – все по-голяма. Но не само в България, така е в Западния свят. Държавата се промяна, много са факторите за това. На първо място има променен суверенитет – хората са много по-свободни, обикалят по света, създават бизнеси, мобилни са. Това е принципно нова ситуация в историята на човечеството, не се е случвала преди. Миграцията, смесването на културите, промяната в икономическите отношения, технологичната революция създават различни общества. Светът става по-виртуален. Всичко това създава мащабни турбуленции и кара хората да се държат по различен начин“, обясни той.

„Важна част от книгата, като това не е мой принос за науката, a много хора пишат за това, е изчезването на цели професии със софтуерно дефинираната икономика. В доминирания от изкуствен интелект свят професионалните услуги изчезват. Десетки и дори стотици милиони хора по света могат да загубят работата си и да станат маловажни. Когато станеш маловажен, тогава всичко се променя и ти започваш да губиш политическата си ценност. Силно се надявам това да не се случи“, разказа още Димитър Аврамов. /БГНЕС