Два храма на Архангел Михаил в Стара Кресна - единият опожарен, вторият „плаче“ за ремонт

В село Стара Кресна, на терасата над р. Струма в подножието на Пирин-планина има два храма носещи името на Св. Архангел Михаил. От най-стария, построен през 1856 г., и опожарен през 1912 г., са останали само стените, а по-новия, строен преди век, се нуждае от основен ремонт, предаде кореспондентът на БГНЕС за региона.

Днес църквата почита безплътните небесни сили – Събор на св. Архангел Михаил. Денят е известен още като Архангеловден. Той представя Божието слово. Пред престола на Господ винаги стоят седем ангели – наричаме ги архангели. Първият е св. Архангел Михаил, изобразяван с копие в ръка, тъпчещ дявола с крака - неслучайно за него казват, че е най-силният ангел.

Дилемата на местните хора и община Кресна е да възстановят стария и по-величествен, или да ремонтират дървения и разпадащ се по-нов, събират се средства, но те са крайно недостатъчни.

Днес църквата почита безплътните небесни сили – Събор на св. Архангел Михаил. Денят е известен още като Архангеловден.

На стария храм е поставена плоча, нещо като надгробен камък с името на черквата и животът му: “ Св. Архангел Михаил, 1856-1912 г.

По-новият се намира на 10на метра от руините на опожарения, тук през 1870 г. е открито килийно училище, запазено и до сега.

Надеждата на местните хора, чийто предци са си извоювали правото да строят по време на Османското владичество храм, издигащ се на 4 метра над земята, а не вкопан в него, е да го възстановят, но са нужни стотици хиляди левове.

„Макар и в този си вид този храм е изключителен, макар и в руини. Води началото си от 1856 г., което говори за търпението и постоянството на местното население. Толкова години чакали, за да получат разрешението да си направят такъв храм, издигащ се над земята“, разказва отец Георги Танчев.

Според него много трудно се е постигало разрешение за храм, издигащ се величествено над кота „нула“.

„В годините на робство местните хора са съградили този величествен храм и го посветили на името на Свети Архангел Михаил. След Кресненско-Разложкото въстание храмът е опожарен, но скоро отново е възстановен. През 1912 г. при окончателното заминаване на турското население 90 на сто от храмовете в подножието на Пирин навсякъде са опожарени и осквернени“, допълва божият служител Танчев.

След като местното население в това време на войни нямало материалната възможност да възстанови храма, взели разрешение и построили през 1922-а година в непосредствена близост до разрушения нов храм, носещ същото име. Той бил по-скромен от стария-такъв, какъвто могат до обгрижват.

„Новият храм изпълнява функцията си да приема богомолците и да спасява човешките души. Имаме огромното желание да възстановим стария и новия-по мъничък храм, който има нужда не от козметичен, а цялостен ремонт. Както вътре, така и отвън. А колкото до старият храм, има създадена инициатива с общината и местния бизнес, събрани са средства, но те са крайно недостатъчни. Нужни са стотици хиляди левове, надяваме се да помогне бъдещото строителство на ЛОТ-а от АМ „Струма“, който ще мине наблизо. За да може хората от цяла Европа, минавайки от тук да не виждат нашите порутени храмове, а нещо красиво и ремонтирано, което да говори за отношението ни към тази светиня.

„Опожареният храм е бил изграден изцяло от камък, арката, през която се влиза от юг е един огромен камък, незнайно как донесен и обработен. Абсидата над престола е без колони или трегер, камъкът така е нареден, че единия притиска другия, което не само за времето си, но и за сега е голямо постижение“, смята отец Танчев.

В стените на храма, строен преди над 160 години, освен изгорелите греди, все още се виждат акустичните гърнета във вид на амфора, които усилвали акустиката в достолепния храм.

„За мен е важно храмът да бъде възстановен и функциониращ в благолепния си вид, да се извършват богослужения и да приютява вярващите“, категоричен е отец Георги Танчев от гр. Кресна. /БГНЕС