Джуканович: Белград смени "Велика Сърбия" със „Сръбски свят”

„Великосръбският национализъм се опитва да повлияе злокобно на Черна гора под новия девиз „Сръбски свят “, без да се отказва от Велика Сърбия като проект, на който само името е променено”, каза Мило Джуканович в интервю за черногорската телевизия.

Той каза, че за много кратко време Черна гора е преминала от страна с надеждна стабилност и икономически просперитет и страна, която култивира мултикултурализъм, до държава, която е описана като потенциална гореща точка в Западните Балкани.

„Трябва да свържем това с парламентарните избори, при които имаше смяна на правителството. Не мисля, че проблемът е в смяната на правителството, бях наясно, че този момент наближава, минахме през иглено ухо през 2016 г., няма съмнение, че смяната на правителството доведе до тази нестабилност. Това беше породено от политиката на новата коалиция и новото правителство. Тази политика порази основните ценности на съвременна Черна гора. Тази политика застраши самия характер на Черна гора като гражданска държава. В Черна гора, в която има разнообразие на вероизповеданията, една религиозна общност (Сръбската православна църква, СПЦ – бел. ред.) определи състава на правителството ", заяви Джуканович.

Той добави, че все още е оптимист, че Черна гора ще запази сигурността си.

„Не искам да вярвам, че правителството не го вижда очевидното, а очевидно е, че политиките на новото правителство породиха недоволството на хората, които излязоха на улицата, без никой да ги е призовал за това. Никой не бива да подценява организационните способности на ДПС, ако го направим, тя би била много по-мощна и организирана. Това, което се случи по улиците, е пряка последица от ходовете на правителството и твърдението, че това има нещо общо с нас, не се основава на истината," каза Джуканович.

През последните дни гражданите блокираха определени пътища поради намерението на правителството да промени решенията, свързани с получаването на гражданство. Междувременно правителството временно спря приемането на тези разпоредби. Премиерът Здравко Кривокапич обвини Джуканович и ДПС, че стоят зад протестите.

Джуканович заяви, че е силен защитник на институционалните действия.

„Когато оставим политиката да се води от улицата, ние показваме некомпетентност. Убеден съм, че имаме силата да се върнем по пътищата на успешната черногорска политика ", каза Джуканович и добави, че правителството трябва да помисли добре, преди да вземе решение. Той каза, че е отговорен човек и че не иска Черна гора в хаоса, който ще се управлява извън институциите. /БГНЕС