Един милион души са разселени заради сушата в Сомалия

Повече от 755 000 души са напуснали домовете си, но остават в границите на страната, което, като се прибави към тези, които са избягали в чужбина, прави общия брой милион, съобщават Върховният комисарият на ООН за бежанците (ВКБООН) и Норвежкият съвет за бежанците (NRC).

Сомалия и нейните съседи в Африканския рог, включително Етиопия и Кения, са обхванати от най-тежката суша от повече от 40 години след четири неуспешни дъждовни сезона, които унищожиха реколтата и добитъка.

Очакваният пети поред труден сезон поради липса на дъжд ще доведе до разселването на още много семейства.

"Този един милион души е огромна аларма за Сомалия", казва Мохамед Абди, директор на NRC в Сомалия.

"Гладът вече преследва цялата страна. Виждаме как все повече семейства са принудени да оставят всичко зад гърба си, защото в селата им буквално не е останала нито вода, нито храна. Необходимо е спешно да се увеличи финансирането на помощта, преди да е станало твърде късно".

Броят на хората, изправени пред кризисни нива на глад в Сомалия, се очаква да нарасне от около пет милиона на повече от седем милиона през следващите месеци, влошен от климатичните промени и нарастващите цени на храните, предизвикани от войната в Украйна, заяви ВКБООН.

В петък Организацията на ООН по прехрана и земеделие (ФАО) предупреди за сериозен риск от глад в осем области до септември, ако провалът в растениевъдството и животновъдството е повсеместен, цените на стоките продължат да растат и хуманитарната помощ не успее да достигне до най-уязвимите.

Организацията заяви, че светът не може да чака официалното обявяване на глад, преди да предприеме действия за спасяване на човешки животи.

Въпреки това агенциите за помощ твърдят, че има остър недостиг на средства.

"Ситуацията в Сомалия вече беше една от най-недостатъчно финансираните преди тази последна криза", заяви Магат Гисе, представител на ВКБООН в Сомалия.

"Ние просто не разполагаме с достатъчно ресурси. Международната общност трябва да се активизира, за да спаси човешки животи и да подкрепи тази хуманитарна реакция".

Разкъсваната от конфликти Сомалия е особено зле подготвена да се справи със ситуацията, тъй като разрастващото се ислямистко въстание ограничава достъпа на хуманитарна помощ до някои части на страната. През последните месеци бойците на "Аш Шабааб" засилиха нападенията си. /БГНЕС, АФП