Екатерина Захариева: ЕС не работи като Югославия

Европейският съюз не работи като Югославия, той по друг начин работи и това го казваме на РС Македония от 2019 година. Не съм с впечатлението, че оттам очакват смяна на правителството.

Това заяви пред бТВ вицепремиерът и министър на външните работи Екатерина Захариева относно преговорите със съседите от РС Македония и средата ѝ в сряда с Буяр Османи.

Захариева потвърди, че двамата са обсъждали предстоящото свикване на междуправителствената конференция и подчерта, че датата на заседанието например трябва да се обяви и от двете страни.

По думите на Захариева обявяването, че комисията се е разбрала за Средновековието, не е вярно. Говорихме, че не само, че няма напредък, но има и отстъпление по петте личности. Разбрахме се за следваното – продължаваме диалога, обясни тя.

Запитана дали има външен натиск в отношенията с югозападната ни съседка, дипломат номер едно коментира: Не останах с впечатление, че те очакват смяна на правителството. Нашето единствено и постоянно послание към тях е да си говорим искрено, не през медиите.

Според Захариева САЩ винаги са заявявали, че имат интерес на Балканите, особено новата администрация. България няма да се подаде на натиск откъдето и да било, от който и да било и това трябва да спре да се внушава. Ние имаме интерес да работим с ЕС, със САЩ, най-вече със страните от Западните Балкани, така че да намерим решение на отворените въпроси, категорична е Екатерина Захариева.

Екатерина Захариева: Организацията на изборния процес върви доста гладко

Вицепремиерът коментира и призива на президента Румен Радев към институции в България и Република Северна Македония да се реагира на важните проблеми, пред които са изправени нашите сънародници в югозападната ни съседка.

МВнР си върши работата. Ние не работим с прессъобщения. В момента, в който имаме сигнал, веднага викаме посланика и настояваме за реакция, заяви Захариева. /БГНЕС