Ели Юрукова: Сърбия не иска да каже сбогом на оръжията

Кутията на Пандора е отворена. За 24 часа в Сърбия се случиха две масови убийства. Целият регион и светът преброява жертвите – убитите и ранените. Това ми напомня на отдавна забравените юговойни (1991-1999 г.), когато с колегите преброявахме жертвите, за да знаем колко са загиналите този ден – приблизително. Трагедията е огромна. Не само в Сърбия, но всички в региона са на крака, защото всички се опасяваме, че сценарият на скачените съдове може да се повтори на някое друго място.

Черни облаци тежат над Сърбия, която години наред беше в примката на въоръжени конфликти, но сега прави опит да се превърне в една модерна европейска държава. Не могат да се правят генерални изводи след масовите кланета в Белград и Младеновац, но от друга страна не можем да не си зададем въпроса – дали тук и въобще на Балканите хората не са в капана на страстта към оръжието, което в един момент може да „реши всички проблеми“.

Убийствата в Белград и Младеновац са извършени от млади хора, които не са имали проблеми да се сдобият с оръжия – пистолети, пушки, богат арсенал от оръжия, който не е проблем да притежаваш в Сърбия. Бащата на момчето, което уби своите съученици, е учил сина си да стреля и сам е притежавал такъв арсенал. Оръжието е завъртяло главата на тийнейджъра и го е превърнало в убиец.

Сърбия прави много опити да се освободи от своята „любов“ към оръжията, останали в наследство от бившите войни. Според Белградския център за политика гражданите в региона разполагат с девет пъти повече оръжия от армията и полицията. Водещи в класацията са Сърбия и Черна гора, които имат по 40 броя леко оръжие на 100 жители. Повечето от това оръжие е незаконно, отколкото законно. То представлява сериозен риск за сигурността.

Политическата и социална нестабилност, кризите и напрежението доведоха до факта, че много от гражданите не се отказват оръжията, а го пазят или искат да го имат за всеки случай. С чувство за хумор сърбите казват, че когато са нещастни и фрустрирани или започват да купуват оръжия, пускат мустаци, ходят на църква, или мразят хомосексуалните.

Сега настъпва моментът на голямото отрезвяване. Предлагат се сериозни мерки за контрол на носенето на оръжие и на неговите притежатели. За съжаление, това идва след масови убийства, които разтърсват региона. Цената е огромна. Младите са отровени от своите родители, страстта към решаването на всичко с оръжия и убийства. Психиката е променена. Като черешка на тортата идват риалити програмите по телевизиите, където насилието е всекидневие. Телевизионна водеща се снима гордо с оръжие.

Очевидно Сърбия плаща огромен данък за оръжието, което беше юговсекидневие и отрови психиката на хората. А кога ще се каже сбогом на оръжията засега е неизвестно… /БГНЕС

----------

Ели Юрукова, кореспондент на БГНЕС в Белград.