Ели Юрукова: Сърбия бавно, но сигурно казва „сбогом“ на Европа

Сръбският президент Александър Вучич направи очаквано неочакван ход – постави своя най-верен политически сателит Александър Вулин за вицепремиер.

Очакван ход, защото Вулин е негов близък политически полутрон. Неочакван – защото Вулин е в списъка на САЩ с тежки обвинения за трафик на оръжие, наркотици, но и помощ за руските акции за дестабилизация на сигурността на Балканите. Създателят на т.нар. „Сръбски свят“ и доскорошния шеф на сръбското разузнаване Александър Вулин се връща на политическата сцена напук на Съединените щати и Европа. Руската еуфория на Вулин и демонстрираната любов към Путин и Вучич е политическо прозрачен ход. Вулин от една страна е декларирано „руският човек“ на Сърбия в Москва, сега отново с висока държавна функция. От друга страна, за суетния Вучич сигурно звучат като мехлем за рана тирадите на Вулин, че Вучич е „единственият свободен държавник в Европа“.

САЩ не крият разочарованието си от факта, че двама души от „черния списък“ на Държавния департамент са включени в състава на новото сръбско правителство. Вучич постави за министър без портфейл и контраверсния Ненад Попович – също близък до Русия. Дали това е своеобразен бунт на Александър Вучич срещу Брюксел и Вашингтон след очакваното приемане на Косово в Съвета на Европа и подготвяната резолюция за геноцида в Сребреница в ООН?

Не трябва да се забравя, че Вучич обича да си играе с огъня, но всичко това е за вътрешно-политическа употреба. Той трябва да поддържа имиджа си на единственият човек в Сърбия, който може да се противопостави на целия свят – урок научен добре от Русия. Но Вулин, независимо от високата политическа функция, сигурно ще бъде минорен играч без международно влияние, ще седи в кабинета си и ще разказва на сърбите за своите комунистически политически идеи от миналия век.

Сърбите отдавна са се сбогували с руската еуфория. Всеки ден млади сърби напускат Сърбия без билет за връщане. Нека бъдем оптимисти. Едва ли Сърбия ще се затвори в руската черупка и ще стане жертва на истеричната пропаганда на Москва. Сърбия е узряла за промени. Ако Вучич каже сбогом на Европа, те ще дойдат много бързо. /БГНЕС

-------------

Коментар на Ели Юрукова, кореспондент на Агенция БГНЕС в Белград.