ЕП ще гласува резолюция за отношенията между Косово и Сърбия

На пленарната сесия днес в Страсбург, Франция, Европейският парламент (ЕП) ще гласува "за" или "против" резолюцията за напрегнатия ход на отношенията между Косово и Сърбия, в която се иска Европейският съюз (ЕС) да въведе наказателни мерки спрямо Сърбия, ако се потвърдят подозренията, че тя стои зад терористичния акт в село Банска, Северно Косово, на 24 септември, предаде БГНЕС.

В проекторезолюцията относно последните развития в процеса на диалог за нормализиране на отношенията между Косово и Сърбия евродепутатите ще призоват Европейската комисия да замрази средствата за Сърбия в рамките на инструмента за предприсъединителна помощ, ако резултатите от разследванията докажат, че сръбската държава е пряко замесена в терористичната атака.

От своя страна Съветът на ЕС ще бъде помолен да приеме ограничителни мерки срещу дестабилизиращите фактори в северната част на Косово, където преобладава сръбското население, и срещу лидерите на основните мрежи на организираната престъпност, включително тези, които са отговорни за организирането на терористичната атака на 24 септември. Сред тези лица е Милан Радойчич, един от приближените на сръбския президент Александър Вучич. Радойчич вече е включен в черния списък на САЩ.

Политическите групи са единодушни и по отношение на това, че освен осъждането на нападението от страна на сръбските паравоенни формирования в северната част на Косово, те ще поискат и пълно сътрудничество от страна на Косово и Сърбия при разследването на инцидента в Банска, включително наказателно преследване и екстрадиране на отговорните лица, без по-нататъшно забавяне.

Евродепутатите ще поискат от Сърбия да се въздържа от по-нататъшна ескалация, която подкопава конституционния ред на Косово, и да предотврати контрабандата на оръжие през границата. От косовските власти ще бъде поискано да работят за открита търговия за всички граждански стоки и услуги, идващи от Сърбия.

ЕП ще осъди категорично и повишаването на военната готовност на сръбската армия по границата с Косово. Във връзка с това евродепутатите ще призоват Сърбия да изтегли всички военни бази, разположени в близост до границата с Косово, както и оборудването, включително противовъздушните системи и тежките артилерийски части.

Резолюцията на ЕП ще отправи силен призив към двете страни да направят всичко възможно за намаляване на напрежението и да не предприемат стъпки, които биха довели до влошаване на ситуацията на място, като същевременно ще поиска от Косово и Сърбия да изпълнят предложенията на ЕС за деескалация на ситуацията в Северно Косово и двете страни да се върнат на масата за диалог с посредничеството на ЕС.

В проекторезолюцията се повтаря призива към двете страни да започнат диалог добросъвестно и в дух на компромис, за да постигнат всеобхватно, правно обвързващо споразумение за нормализиране на отношенията.

В резолюцията на ЕП ще бъде отправен призив за връщане на Сръбската листа в институциите на Косово, а от Косово ще бъде поискано незабавно да създаде Асоциация на общините със сръбско мнозинство в съответствие с Брюкселското споразумение от 2013 г. и 2015 г. Също така, в съответствие с Конституцията на Косово и решението на Конституционния съд от 2015 г.

От силите на НАТО в Косово (КФОР) ще бъде поискано да създадат план за контрол на ситуацията в северната част на страната със солидни елементи, които могат да действат като възпиращ фактор в случай на по-нататъшна ескалация. От КФОР ще се изисква да наблюдава и извършва непрекъснато наблюдение в Северно Косово, за да гарантира откриването на всяко паравоенно нахлуване или нападение от Сърбия.

Сред различните политически групи в ЕП има и консенсус, че наказателните мерки, наложени на Косово през юни, трябва да бъдат премахнати.

От Европейската комисия и Съвета на ЕС ще бъде поискано да подновят контактите си на високо равнище с косовските власти - президента и министър-председателя на Косово. /БГНЕС