Ердоган и Путин обсъдиха по телефона ситуацията в Идлиб

Турският президент Реджеп Тайип Ердоган и Владимир Путин обсъдиха в телефонен разговор ситуацията в сирийската провинция Идлиб, съобщиха от турското президентство.

По-рано през деня турският президент обяви предстоящия контакт с путин, който беше потвърден от Кремъл. "Резултатът от този разговор ще определи поведението ни. Няма да се отдръпнем от позиции в Сирия, докато продължава да има насилие от страна на режима (на Башар Асад. - бел. ред.)", каза Ердоган.

Турският президент Реджеп Тайип Ердоган призова в петък руския си колега Владимир Путин по време на телефонен разговор за спиране на офанзивата на сирийския режим в сирийската провинция Идлиб, съобщи Анкара.

"Президентът по време на разговора подчерта, че режимът трябва да бъде сдържан в Идлиб и че хуманитарната криза трябва да бъде прекратена", се казва в изявление на турското президентство, след като двамата лидери разговаряха.

Ердоган подчертал, че сделката от Сочи трябва да бъде спазена, предаде „Сабах“.

Също така Путин и Ердоган потвърдили ангажиментите на страните си към всички постигнати досега споразумения за кризата в Сирия.

Русия, Иран и Турция през май 2017 г. в Астана (сега Нур-Султан) се договориха за създаването на четири зони за деескалация в Сирия.

Три от тях попаднаха под контрола на Дамаск през 2018 година. Четвъртата зона, разположена в провинция Идлиб и части от съседните провинции Латакия, Хама и Алепо, все още не е заета от правителствените войски, по-голямата част от нея е под контрола на джихадистите от Джебхат ал Нусра.

През септември 2018 г. Русия и Турция в Сочи се договориха да създадат демилитаризирана зона в Идлиб, където са разположени повече от дузина различни формирования, противници на режима в Дамаск. Най-голямото от тях е обединението на протурските групировки „Национален фронт за освобождение“ и „Джебхат ал Нусра“, разполагащо с общо около 30 хиляди бойци, съобщи РИА Новости.

Междувременно ТАС съобщи, като се позова на източник от Пентагона, че САЩ засега не са взели решение дали да удовлетворят искането на Ердоган на Турция да бъдат доставени противоракетни комплекси „Пейтриът“. /БГНЕС