Ердоган: Икономическите връзки между Турция и Хърватия са обещаващи

Турция и Хърватия са партньорски държави и динамиката в двустранното сътрудничество е "обещаваща", заяви Реджеп Тайип Ердоган в Загреб.

"Турция и Хърватия са партньорски държави от гледна точка на регионалното им разположение и икономики. Инерцията, която постигнахме в икономическото и търговското сътрудничество през последните години, е обещаваща", заяви Ердоган на Турско-хърватския бизнес форум в столицата Загреб - последната спирка от балканската му обиколка в три държави след Босна и Херцеговина и Сърбия.

Ердоган заяви, че обемът на двустранната търговия е надхвърлил 760 млн. долара през първите осем месеца на 2022 г., като добави "Новата ни цел е 2 млрд. долара в краткосрочен план."

"Нашите компании извършват стратегически работи в различни сектори, особено в енергетиката, строителството, инфраструктурата, туризма и банковото дело", подчерта той, цитиран от "Дейли Сабах".

Турският президент призова бизнесмените да положат усилия за укрепване на двустранните икономически отношения. "Вярвам, че всеобхватното икономическо и търговско сътрудничество между Турция и Хърватия ще допринесе за развитието на региона, както и на нашите страни", добави той.

Ердоган и хърватският му колега Зоран Миланович проведоха разговори на четири очи и срещи между делегациите, последвани от съвместна пресконференция.

По-късно Ердоган откри Център за ислямска култура в централния град Сисак.

"Вярвам, че този център ще се превърне в едно от основните места за срещи и взаимодействие, където нашите приятели от други религии също ще прекарват времето си заедно", каза той по време на церемонията по откриването.

Ердоган заяви, че Хърватия е сред страните, които дават пример в Европа по отношение на свободата, уважението и мира, предоставени на мюсюлманите.

"В сърцата си ние не различаваме град Сисак от Амасия, Петриня от Бурса, Загреб от Анкара, Сараево от Истанбул и Мостар от Ризе", добави той.

През последните години Турция засили присъствието си на Балканите както в политически, така и в икономически план. Мюсюлманските общности в Босна и Херцеговина и Сърбия поддържат близки отношения с Анкара, а турските компании увеличиха инвестициите си в инфраструктурни проекти в целия балкански регион. /БГНЕС