Ердоган на обиколка в Персийския залив с над 200 бизнесмени за договаряне на нови инвестиционни сделки

Президентът Реджеп Тайип Ердоган предприема тази седмица пътуване до Персийския залив, което е първата му многонационална обиколка след изборите и се очаква да доведе до нови споразумения за задълбочаване на дипломацията и икономическото сътрудничество с региона, съобщава „Сабах“.


Тридневната обиколка идва, след като Ердоган си осигури преизбирането в края на май, и се основава на дипломатическите усилия на Анкара от 2021 г. насам за нормализиране на обтегнатите връзки със Саудитска Арабия и Обединените арабски емирства (ОАЕ) и ще се стреми да разшири вече силното си партньорство с Катар.

Ердоган трябва да пристигне в Джеда днес, където ще се срещне със саудитския крал Салман бин Абдулазиз Ал Сауд и престолонаследника Мохамед бин Салман (МБС). Очаква се във вторник той да отпътува за Доха и да проведе разговори с емира на Катар шейх Тамим бин Хамад Ал Тани. Последната спирка на Ердоган ще бъде в Обединените арабски емирства. В сряда в Абу Даби той ще се срещне с президента шейх Мохамед бин Зайед Ал Нахаян (MBZ).

Обиколката ще има за цел по-нататъшно укрепване на отношенията с трите държави, заяви Ердоган преди началото на обиколката.

"Бихме искали да укрепим още повече всички видове отношения между нас, като пътуваме до Саудитска Арабия, Катар и ОАЕ", каза той пред репортери миналата сряда, докато се връщаше от срещата на върха на НАТО в Литва.

Преди втория тур на президентските избори, които в крайна сметка удължиха управлението му до третото десетилетие, Ердоган подчерта намерението си да се срещне и да благодари на лидерите на страните от Персийския залив, които според него наскоро са изпратили финансиране на Турция, помагайки за облекчаване на централната банка и пазарите. Той не назова имената на страните, нито уточни кога и колко средства са пристигнали в Турция.

През последните години Анкара е осигурила около 28 млрд. долара в сделки за валутен суап с Обединените арабски емирства, Катар, Китай и Южна Корея, като се смята, че по-голямата част от тях се намират в резервите на турската централна банка.

Турските официални лица заявиха, че очакват скоро нови инвестиции от държавите от Персийския залив, след като вицепрезидентът Джевдет Йълмаз и министърът на финансите и държавното съкровище Мехмет Шимшек пътуваха до ОАЕ и Катар преди пътуването на Ердоган и проведоха разговори с висши служители и техни колеги.

"Имаме надежда в това посещение. Изпратих приятелите си предварително. Те посетиха Саудитска Арабия, Катар и ОАЕ. Ще посетим (тези страни) с делегация", заяви Ердоган миналата седмица. "По време на посещението ни ще имаме възможност да видим и изпитаме лично подкрепата, която ще бъде предоставена на Турция. По време на предишните ни срещи те казаха: "Готови сме да направим значителни инвестиции в Турция". Ще финализираме това чрез това посещение", отбеляза президентът. Той добави, че тези инвестиции могат да бъдат в Турция, Саудитска Арабия, Катар или ОАЕ.

Турция очаква страните от Залива да направят преки инвестиции в размер на около 10 млрд. долара първоначално в местни активи като част от пътуването на Ердоган; двама високопоставени турски служители заявиха пред Ройтерс по-рано този месец. За по-продължителен период от време се очакват общи инвестиции в размер до 30 млрд. долара в енергийния, инфраструктурния и отбранителния сектор, заявиха източниците, които говориха при условие на анонимност, тъй като разговорите са частни и сделките все още не са финализирани.

„Преки инвестиции на стойност около 10 млрд. долара трябва да дойдат в кратък срок и това е от решаващо значение", каза един от служителите. "Очакванията за посещението в Персийския залив са големи. Ще бъдат подписани някои важни споразумения."

Миналата седмица министърът на търговията Йомер Болат заяви, че ОАЕ може да направи инвестиции в размер до 30 млрд. долара в множество области.

Според Съвета за външноикономически отношения (DEIK), който ще организира експанзивни бизнес форуми в трите държави, повече от 200 бизнесмени ще придружават Ердоган по време на пътуването му в Залива тази седмица. Бизнесът очаква да бъдат обсъдени споразумения за сътрудничество на стойност милиарди долари в сектори като строителство, жилищно строителство, цифрови технологии, енергетика, туризъм, здравеопазване, храни, селско стопанство, транспорт и финанси, заяви в събота председателят на DEIK Наил Олпак.

Изразявайки оптимизъм относно съживяването на икономическите отношения и формирането на по-силни партньорства, Олпак каза също, че очакват значително увеличение на взаимните инвестиции в краткосрочен план.

"Отношенията ни с Катар винаги са били добри. Мостът на диалога и приятелството, който се промени положително с ОАЕ и Саудитска Арабия от миналата година насам, бързо започна да се отразява на икономическите ни отношения", отбеляза той. "Сега, когато заедно отваряме вратите на нова ера, виждаме, че двустранните икономически отношения се съживяват и се създават още по-силни и енергични партньорства, оставяйки зад гърба си старите времена."

Олпак заяви, че сътрудничеството, към което се стремят, ще изведе обема на двустранната търговия с всички страни от региона на много по-високо ниво.

"Правим стъпки към нови рекорди в износа за предстоящия период", отбеляза той.

Към края на 2022 г. износът на Турция за Саудитска Арабия е достигнал 1,5 млрд. долара, а общият обем на търговията е близо 6 млрд. долара. Олпак заяви, че целта е да се достигнат 10 млрд. долара в краткосрочен план и евентуално 30 млрд. долара в дългосрочен план.

По отношение на Катар износът възлиза на 1,5 млрд. долара в края на миналата година, а понастоящем общият обем на търговията е около 2,2 млрд. долара. Олпак подчерта целта за достигане на 5 млрд. долара на първия етап.

Що се отнася до ОАЕ, Олпак заяви, че износът е достигнал 5,3 млрд. долара през 2022 г., а общият обем на търговията е приблизително 10 млрд. долара, като подчерта целта за бързо по-нататъшно повишаване на тези стойности.

"Осъществихме целенасочени първоначални контакти в области като взаимни инвестиции, партньорства в съществуващи и нови проекти, придобивания, поглъщания и сътрудничество в трети държави, както и мащабни жилищни проекти", отбеляза той. "Нашата цел е да постигнем добри и високообемни резултати и вярваме, че ще я постигнем." /БГНЕС