Ердоган: Подкрепа за членство на Турция в ЕС ще доведе до много по-добри отношения

Турският Реджеп Тайип Ердоган обсъди отношенията между Анкара и Европейския съюз с председателя на Европейската комисия Урсула фон дер Лайен и заяви, че подкрепата към Турция за присъединяване към ЕС ще бъде много ползотворна, съобщи „Сабах“.


"По време на разговора Фон дер Лайен поздрави Ердоган за преизбирането му", се посочва в изявление на турските власти.

Ердоган заяви, че „начинът за успешна борба с предизвикателствата на регионално равнище е да се засили сътрудничеството на ЕС с Турция“, като добави:

„Справедливото отношение към Турция и подкрепата за пълноправното членство на страната в ЕС ще доведат до много по-добри отношения и по-силни връзки“.

От своя страна Фон дер Лайен заяви, че са били обсъдени текущите глобални събития, включително войната между Русия и Украйна, и е постигната договорка за засилено сътрудничеството между блока и Анкара.

Турция подаде молба за членство в ЕС през 1987 г., а преговорите за присъединяване започнаха през 2005 г.

През изминалите години преговорите бяха основно замразени поради политически блокади от страна на някои членове на ЕС, включително Гърция и кипърската гръцка администрация, по причини, които не са свързани с нейната пригодност за членство, според Анкара.

Турските официални лица твърдят, че ЕС никога няма да може да разгърне потенциала си на световната сцена без членство на Анкара в блока. /БГНЕС