Ердоган призова за единство и солидарност

Броят на жертвите на земетресението в Турция нарасна до 9057 души, 52 979 са ранените. Това съобщи турският президент Ердоган от зоната на земетресението в Хатай. Той уточни, че досега е получена помощ за справяне с последствията от земетресението от 60 страни.

Президентът добави, че общо 6444 сгради са се срутили в резултат на земетресенията. Всяко семейство, засегнато от труса, ще получи 10 000 турски лири (530 долара, около 1000 лева), добави той и обеща "масови операции за настаняване и жилищни строителства", които ще започнат в 10-те засегнати провинции в рамките на годината, цитира Анадолската агенция.

След земетресенията в Елазъг и Малатия през 2020 г. Турция построи хиляди жилища за оцелелите, които загубиха домовете си, и ги предаде на собствениците в рамките на три години.

Конвои с помощи са изпратени от всички 71 провинции. На помощ са 21 200 служители. 170 екипа продължават усилията си за издирване и спасяване, съобщи от своя страна „Хюриет“.

Президентът Реджеп Тайип Ердоган посети и епицентъра на земетресението Кахраманмараш.

„Нашите граждани не трябва да се притесняват. Никога няма да позволим да останат на улицата", каза той и подчерта, че пострадалите от земетресението могат да отседнат в хотели в Анталия, Алания и Мерсин.

Ердоган каза, че всички министри от кабинета са в засегнатите от земетресението райони и координират усилията, но призна, че е имало "някои проблеми" през първия ден, и добави, че нито един гражданин няма да бъде изоставен. Той каза също, че първоначално е имало "проблеми с пътищата и летищата" и все още някои "дребни проблеми", свързани с доставките на гориво за засегнатите от бедствието райони. "Сега сме в по-добро положение (по отношение на реакцията при бедствия) и ще бъдем в по-добро утре", каза той. "Имаме значителен капацитет от стаи (в хотелите). Ако нашите граждани не искат да останат на палатки тук, ще ги настаним в хотели. Там ще им бъдат осигурени безплатно настаняване, храна и т.н. Работата ни ще се ускори", каза той. Ердоган добави, че доставката на отоплителни материали ще реши проблемите с отоплението в палатките.

Турският държавен глава призова обществеността да не се поддава на "провокатори", визирайки фалшивите новини, свързани със земетресението. "Искам нашите журналисти да не допускат (дезинформация). Време е за единство и солидарност", каза още той.

Земетресенията с магнитуд 7,7 и 7,6 по Рихтер с епицентър в провинция Кахраманмараш засегнаха 10 провинции и 13 милиона души.

С цел бързо провеждане на издирвателни и спасителни операции, във вторник Турция обяви тримесечно извънредно положение в засегнатите от земетресението провинции Адана, Адияман, Диарбекир, Газиантеп, Хатай, Кахраманмараш, Килис, Малатия, Османие и Санлъурфа.

След опустошителните земетресения в Туркия е обявен седемдневен национален траур.

Всички национални спортни събития в страната са преустановени до второ нареждане. Училищата в цялата страна ще бъдат затворени до 13 февруари, а обучението в 10-те засегнати провинции е преустановено до 20 февруари. /БГНЕС