Ердоган ще посети Русия за разговори с Путин

Турският президент Реджеп Тайип Ердоган ще посети Русия "скоро" за разговори с Владимир Путин за възобновяване на сделката за превоз на зърно през Черно море, заяви говорителят на неговата партия.


Срещата ще се състои в руския курортен град Сочи, заяви пред репортери говорителят на управляващата партия на Ердоган Омер Челик, като добави, че Турция се надява да предотврати надвисналата "продоволствена криза".

По-рано информационна агенция "Блумбърг" съобщи, че Ердоган може да се срещне с руския лидер на 8 септември, преди да замине за Ню Делхи, където ще участва в срещата на върха на Г-20.

Говорителят на Кремъл Дмитрий Песков заяви пред репортери, че срещата се подготвя "интензивно", без да посочи време или място за разговорите.

Ердоган използва добрите си отношения с Москва и Киев, за да се опита да вкара двете страни в официални мирни преговори.

Турция помогна за договарянето на единственото голямо споразумение, подписано от враждуващите страни след инвазията през февруари 2022 г. - сделка за превоз на зърно от три украински пристанища през Черно море.

Миналия месец Русия провали подкрепеното от ООН споразумение, като започна многократни атаки срещу украинската пристанищна инфраструктура и предупреди, че може да разглежда всички кораби в Черно море като военни цели.

Ердоган се опитва да съживи пакта с надеждата да го използва като трамплин за по-широки мирни преговори.

БГНЕС припомня, че министърът на външните работи Хакан Фидан и руският му колега Сергей Лавров също ще разговарят в Москва "в близко бъдеще". Посещението идва, след като миналата седмица Фидан направи работно посещение в Украйна и се срещна с украинския президент Володимир Зеленски. /БГНЕС