Ердоган: Турция цели да увеличи износа си до 400 млрд. долара до 2028 г.

Ясен показател за успеха на турските компании износителки е фактът, че днес продукти, произведени в Турция могат да се купят дори в най-отдалечените кътчета на света. Изявлението беше направено от Реджеп Тайип Ердоган на среща на Съюза на турските износители в Истанбул, съобщи Анадолската агенция.


Турският държавнен глава подчерта, че през всичките години на управление на Турция е възприемал износителите като "спътници, споделящи обща съдба".

"Преодоляването на пречките пред фирмите износителки беше и остава приоритет на правителството. Благодарение на тясното сътрудничество с частния сектор сега отбелязваме нови рекорди в износа", заяви турският лидер.

По думите му общият брой на турските дружества износители към края на 2022 г. е достигнал 114 561 - увеличение с 14% в сравнение с предходната година.

Ердоган подчерта, че тенденцията на растеж на турската икономика продължава вече 11-то поредно тримесечие и остава непроменена въпреки последиците от февруарските земетресения, при които загинаха над 50 000 души.

В същото време днешна Турция е една от значимите производствени бази в света.

Турският лидер припомни, че когато е дошъл на власт, износът на Турция е бил на стойност 36 млрд. долара годишно, докато през 2022 г. този показател е достигнал 254,2 млрд. долара, което е с 12,99 % повече от 2021 г.

"Сега на Турция се падат 1,02 процента от световната търговия и това не е пределът! Противно на негативните тенденции в световната икономика, ние планираме да увеличим износа на Турция до 265 млрд. долара до 2023 г. и до 285 млрд. долара до следващата година", заяви политикът.

Износът на услуги се е увеличил с 47,3% до 90 млрд. долара през миналата година, продължава президентът.

Ердоган обърна внимание и на постиженията на отбранителната индустрия на страната. "Миналата година доставките на отбранителни продукти за чужбина са се увеличили с 37% до 4,3 млрд. долара", каза той.

"Според данните за май тази година износът на Турция е нараснал с 14,4% от 18,9 млрд. долара до 21,6 млрд. долара в сравнение със същия месец на миналата година", продължи Ердоган.

Президентът Ердоган заяви, че кредитирането на турската Ексимбанк за малки и средни предприятия ще се увеличи с 25,8% през тази година./БГНЕС