ЕС: Повишаването на цените на енергията е геополитически проблем

Европейският съюз смята, че повишаването на цените на енергоресурсите е геополитически проблем, заяви върховният комисар по външни отношения Жозеп Борел след заседанието на Съвета на ЕС в Люксембург.

„Цените на газа трябва да бъдат разглеждани от геополитическа гледна точка. Имаме намерение да посветим на тази тема следващото заседание на Съвета на ЕС по външни въпроси, което ще се проведе в Брюксел през ноември”, каза той.

На въпрос за ролята на Русия в газовата криза в Европа Борел подчерта, че „Русия изпълнява стриктно всички договори за доставка на газ в Европейския съюз, но не доставя допълнителни обеми”. Според дипломата, зависимостта на ЕС от руското „синьо гориво“ не е от вчера: „Ние получаваме от Русия до 40% от цялото необходимо за нуждите на ЕС количество газ”. Борел определи ситуацията с ръста на цените на газа в Европа като „перфектната буря, когато много обективни фактори съвпаднаха във времето”.

Цената на газа в Европа до края на търговията днес на лондонската борса ICE се коригира до около 1 068 долара за 1000 кубически метра след рязкото увеличение през деня до почти 1 300 долара на фона на новините за отказа на „Газпром“ да резервира допълнителен капацитет за транзит на газ през Украйна през ноември.

Цената на ноемврийските фючърси в хъба TTF в Нидерландия до края на деня спадна до 1 068,4 долара за хиляда кубически метра или 89 евро за MWh. /БГНЕС