ЕС предложи компромис на Орбан

Европейският съюз е предложил на унгарския министър-председател Виктор Орбан годишен дебат относно финансовата помощ за Украйна с надеждата да го накара да вдигне ветото си върху помощта в размер на 50 млрд. евро, съобщиха европейски служители преди началото на извънредна среща на върха, предаде АФП.


"Има предложение, което очевидно е протегната ръка към Унгария", заяви европейски дипломат пред журналисти при условие за анонимност.

На срещата на върха на 1 февруари в Брюксел европейските лидери ще се опитат да убедят Виктор Орбан - най-близкия съюзник на Москва в рамките на ЕС - да се откаже от противопоставянето си срещу изплащането на 50 млрд. евро помощ за четири години, от които Киев отчаяно се нуждае.

Унгария настоява за ежегоден преглед на тези средства (33 млрд. евро под формата на заеми и 17 млрд. евро под формата на безвъзмездни средства), но останалите държави от ЕС не искат да ѝ предоставят тези редовни възможности за налагане на вето.

Националистическият лидер е обвиняван в изнудване на ЕС, за да получи изплащането на европейски средства, предназначени за страната му, но в момента замразени от Брюксел заради предполагаеми нарушения на върховенството на закона в Будапеща.

Решението, предложено от ЕС, е да се организира ежегоден дебат на ниво европейски лидери относно изпълнението на финансовата помощ за Украйна, но без възможност за налагане на вето.

Високопоставен служител на ЕС призна, че на този етап няма съгласие по това решение от страна на унгарските преговарящи.

Този високопоставен служител, говорейки при условие за анонимност, все пак смята, че има "по-положителни знаци", отколкото в края на 2023 г., когато Виктор Орбан, противно на съвета на останалите 26 държавни и правителствени ръководители, блокира помощта за Украйна.

Ако не успеят да убедят унгарския си колега, останалите европейски лидери обещаха да намерят решение, за да продължат да подкрепят финансово Украйна.

Тези дискусии се провеждат в момент, когато пакетът от американски военни помощи за Украйна в размер на 61 млрд. долара е спрян от преговорите между демократите и републиканците в Конгреса. /БГНЕС

Тагове: