ЕС съди Малта заради златните паспорти

Европейската комисия обяви, че ще предприеме правни действия срещу схемата на Малта за инвеститорско гражданство, известно като "златен паспорт". Комисията твърди, че схемата, която включва предлагане на гражданство на ЕС в замяна на инвестиции, е "несъвместима" с правилата на блока.

По тази схема Малта предлага гражданство на ЕС на чужденци в замяна на инвестиции в страната в размер на около 1 млн. евро.

Тъй като този вид гражданство се издава без "каквато и да е реална връзка със съответната държава членка", то е "несъвместимо" с "принципа на лоялно сътрудничество, залегнал в Договора за Европейския съюз, и с концепцията за гражданство на Съюза", се казва в изявлението на Комисията, която допълва, че поради това ще сезира Съда на ЕС срещу Малта.

Европейският комисар по въпросите на правосъдието Дидие Рейндерс съобщи в Туитър за това решение, като заяви, че "ценностите на ЕС не са за продан".

Правителството на Малта заяви, че е взело под внимание предприетите от Комисията действия, но добави, че не смята, че е в нарушение на европейското право, съобщиха местните медии.

Комисията предупреди Малта за потенциални правни стъпки срещу програмата през 2020 г. и 2021 г., но досега Валета не е изпълнила исканията за прекратяване на схемата.

Макар че страната спря схемата за руски и беларуски граждани след нахлуването на русия в Украйна, схемата все още е достъпна за граждани на други държави.

Кипър и България също бяха предложили подобни схеми, което породи опасения относно сигурността, прането на пари, укриването на данъци и прозрачността. Кипър все още се наблюдава отблизо от Комисията, тъй като спря схемата едва през 2020 г., но продължи да обработва висящите заявления до юли миналата година. България премахна изцяло "златните паспорти" през 2022 г. /БГНЕС