Ферейра: Кохезионната политика помага на България да догони ЕС

Кохезионната политика е ключов инструмент, подкрепящ икономиката на България, за да догони останалите страни-членки на ЕС. Това заяви еврокомисарят Елиза Ферейра, предаде репортер на БГНЕС.

Еврокомисарят подчерта, че бъдещите инвестиции ще помогнат за просперитета на българската икономика, за да може да има конвергенция между България и останалите страни-членки на ЕС. "С кохезионното финансиране България има уникална възможност да ускори догонването на Европа. Българите ще се радват на едно по-зелено и по-цифровизирано бъдеще", каза Ферейра.

Българският премиер Кирил Петков потвърди, че през следващите няколко дни се очаква подписването на Споразумението за Кохезионната политика на стойност 22 млрд. лв. Той заяви, че сме помолили и за Фонд справедлив преход в размер на 2,6 млрд. лв., които също трябва да са разписани и подготвени до края на годината.

„Когато говорим за 22 млрд. лв., 2,6 млрд. лв., за да може България да успее да ги вземе, трябва да имаме стабилно правителство, което има ясна стратегия и работи с Европейската комисия“, заяви Петков.

Еврокомисар Ферейра заяви, че чрез кохезионната политика в страната ни са направени инвестиции за около 15 млрд. евро през последните 14 години.

„България е доверен партньор при постигането на общите европейски приоритети и в справянето с множество кризи, като пандемията и посрещането на бежанците, бягащи от въоръжената агресия срещу Украйна“, каза тя.

Еврокомисарят подчерта, че в тези несигурни времена кохезионната политика е основен лост за оказване на спешна помощ на държавите-членки. По време на ковид кризата на Бъл-гария са предоставени 750 млн. евро за подкрепа на малки и средни предприятия, както и за закупуването на жизненоважно медицинско и защитно оборудване. По отношение на бежанците България може да мобилизира 100 милиона евро по схемата, предложена от ЕК, даде за пример Ферейра.

„Бъдещите инвестиции ще бъдат в основата на просперитета и устойчивостта на България. Те ще помогнат на българската икономика както на национално, така и на регионално равнище, за да има конвергенция между България и останалите държави-членки на ЕС. Заедно с българските власти финализирахме споразумението за партньорство за бъдещите кохези-онни инвестиции за нова серия програми на стойност около 11 млрд евро за периода от 2021 до 2027 г.“, заяви еврокомисарят. /БГНЕС