Фили взе първа кръв на Бостън след 45 точки от Хардън

Отборът на Филаделфия Севънтисиксърс взе откриващия мач в полуфиналната серия на Изток срещу Бостън Селтикс, след като спечели със 119:115 като гост. Сиксърс бяха без фаворита за MVP на редовния сезон Джоуел Ембийд, но в негово отсъствие диригентската палка пое Джеймс Хардън, който избухна с 45 точки за успеха.

След равностоен двубой в "Ти Ди Гардън" и общо 16 размени на водачеството, Хардън нанесе решаващия удар с тройка през Ал Хорфърд 8.4 секунди преди края. Това бе седмата успешна стрелба от далеч на гарда, като той добави шест асистенции и две откраднати топки към статистиката си и изравни личното си постижение за най-много точки в мач от плейофите. Тайрийз Макси добави 26 точки, а Де'Антъни Мелтън се включи от пейката с 5/6 от тройката. За Бостън звездата Джейсън Тейтъм завърши с 39 точки, 11 борби и 5 асистенции, а Джейлън Браун вкара 23. Домакините имаха страхотна успеваемост на стрелбата (58,7 процента), но опитаха едва 75 изстрела, докато Сиксърс вкара седем тройки повече от съперника си при над 44 процента успеваемост от далечно разстояние.

"Не сме дошли тук с нагласата да загубим. Дойдохме, за да победим. Независимо дали Джо (Ембийд) ще се върне в игра, ние ще сме готови", коментира Хардън след успеха. Мач номер 2 от серията е в сряда, отново в Бостън.

На Запад лидерът в редовния сезон Денвър Нъгетс дръпна с 2-0 на Финикс Сънс след победа с 97:87 у дома. Двукратният MVP на Лигата Никола Йокич отново бе на висота с 39 точки, 16 борби, 5 асистенции и 2 откраднати топки, а Арън Гордън добави 16 точки. За Финикс Девин Букър завърши с 35 точки, а Кевин Дюрант се отчете с 24 точки и 8 борби, но ветеранът Крис Пол се контузи в третата част и е под въпрос за следващите мачове. Серията се мести за две срещи в Аризона, които ще се играят в петък и неделя. /БГНЕС