Фон дер Лайен ще започне балканската си обиколка на 29 октомври в Скопие

Председателят на Европейската комисия Урсула фон дер Лайен ще започне четиридневно посещение в Западните Балкани, включително Косово, на 29 октомври, съобщи офисът на Европейския съюз в Косово.

По време на визитата в региона, освен Косово, Фон дер Лайен ще посети и Северна Македония, Черна гора, Сърбия и Босна и Херцеговина.

„Това ще бъде повод да обсъдим двустранното сътрудничество и най-вече да представим по-подробно на регионалните лидери Плана за растеж на ЕС за Западните Балкани“.

В прессъобщението, публикувано от офиса на ЕС в Косово, фон дер Лайен ще се срещне с президента на Северна Македония Стево Пендаровски и с премиера Димитър Ковачевски.

По-късно през деня тя ще отпътува за Прищина, където ще се срещне с президента и премиера на Косово Вьоса Османи и Албин Курти.

На 31 октомври, както се съобщава в комюникето, фон дер Лайен ще бъде в Подгорица, Черна гора.

Тя ще се срещне с президента Яков Милатович, както и с действащия министър-председател на Черна гора Дритан Абазович.

В същия ден следобед фон дер Лайен ще пътува за Белград.

Там тя ще се срещне с президента на Сърбия Александър Вучич, както и с премиера Ана Бърнабич.

„Накрая, на 1 ноември фон дер Лайен ще се срещне в Сараево с президентството на Босна и Херцеговина. Тя ще се срещне и с председателя на Съвета на министрите Боряна Кристо.

Председателят на ЕК, както се съобщава в комюникето, ще проведе пресконференции във всяка държава, която ще посети по време на балканската обиколка.

Четиридневната обиколка на Западните Балкани идва след срещите на фон дер Лайен в Албания в рамките на срещата на върха на Берлинския процес./БГНЕС