Форбс: Първите милиардери в България, изградили глобална фирма от София до Небраска

Тази година милиони хора, работещи от къщи, предизвикаха бум в покупките на домашни любимци. Това увеличи продажбите и печалбите на компаниите, продаващи храни за животни и играчки за дъвчене. Пандемията насочи вниманието и към потенциалните болести, пренасяни от животните, както и към антибиотичната резистентност от заразена храна, което даде тласък на глобалния сектор на здравеопазване при животните, който е на стойност 20 млрд. долара.

"Сега, когато сме по-запознати със зоонозните болести, се наблюдава дългосрочна тенденция за по-голямо производство на ваксини (за животни)", казва анализаторът на Citigroup Наван Тай.

Един от победителите е базираната в София, България, "Huvepharma“ - шестата по големина компания в света, занимаваща се със здравето на животните. Дейността ѝ се простира от фабрика за ваксини в Линкълн, Небраска, до завод за фармацевтични продукти в Северозападна Италия. Основен производител на ветеринарни медикаменти и ваксини, както и на добавки за фуражи за животни, „Huvepharma“ отчита за 2020 г. приходи от 658 млн. долара, което е с 21% повече от 2018 г. Това помогна на собствениците ѝ - братята Кирил и Георги Домусчиеви, да станат първите милиардери в историята на България. През 2019 г. Кирил беше обявен и за почетен гражданин на Небраска заради инвестициите на „Huvepharma“ в щата Корнхъскър, пише списание „Форбс“ в материал, посветен на братя Домусчиеви.

От една невзрачна офис сграда в българската столица София братята Домусчиеви изграждат своята многомилиардна империя като приватизират държавни компании и ги разширяват. Започнали с падането на комунизма през 90-те години на миналия век и набрали скорост с влизането на България в Европейския съюз, двамата братя превърнаха поредица от инвестиции в тези приватизирани фирми, сред които и „Huvepharma“, в състояние, оценявано на 4,2 млрд. долара, включително инвестиции в областта на недвижимите имоти и футбола.

За 52-годишния Кирил Домусчиевпоемането на слаби държавни активи винаги е по-сигурен залог от инвестирането в акции: „Ние не сме хора, които държат пари в банката или купуват акции на фондовия пазар. Предпочитаме да инвестираме в нашите проекти, където можем да контролираме нещата", споделя той.

Forbes изчислява, че Кирил и по-малкият му брат Георги имат състояние от 2,1 милиарда долара, съставено от равни дялове в съвместния им конгломерат „Advance Properties“, плюс пари от минали продажби и дивиденти.

Следващият най-голям актив на „Advance“ след „Huvepharma“, който съставлява 77% от богатството на братята, е 70% дял във фирмата за превоз на насипни товари „Navibulgar“. Този бизнес също се възползва от смущенията, предизвикани от пандемията; цените на стоки като стомана и въглища се покачиха, което доведе и до увеличаване на приходите за компаниите, които транспортират стоки в насипно състояние. Очаква се продажбите на „Navibulgar“ тази година да нараснат със 78% и да достигнат 281 милиона долара. „Тарифите достигнаха 12-годишни връхни стойности. Индустрията е на много, много добро място в момента“, казва Ранди Гивиънс, анализатор на корабоплаването в „Jefferies“.

Братя Домусчиеви са известни имена в родната си страна, отбелязва изданието. Те притежават най-успешния футболен отбор „Лудогорец Разград“. „Advance Properties“ притежава и 44-годишна концесия за управление на черноморското пристанище Бургас и 2,7 милиона квадратни метра недвижими имоти в България. Те контролираха и най-голямата медийна мрежа - Нова телевизия, преди да я продадат през януари за 340 милиона долара

Материалът проследява подробно биографиите на двамата братя, започнали с продажба на дрехи и обувки местно производство. Въпреки разрасналата се фирма, през 1996 г. младите бизнесмени губят голяма част от капитала си и признават, че им е било трудно и са били принудени да заемат пари с висока месечна лихва.

Същата година българското правителство започна да продава на търг държавни активи и братя Домусчиеви виждат в това златна възможност. Те създават инвестиционен фонд „Напредък“, който придоби около 15 новоприватизирани компании, включително производителя на мотокари „Балкан“. Те оставят майка си Маргарита да отговаря за „Балкан“. Днес 76-годишната жена все още е във фирмата.

„С другите основатели на „Напредък“ намерихме възможност да приложим нашия частен бизнес опит в държавните фабрики, които бяха много зле управлявани“, казва Домусчиев и добавя, че все още смята, че държавните компании в България се управляват лошо.

Самоличността на останалите основатели на „Напредък“ не е ясна, но братята започват да инвестират без тях през 2000 г., когато основават „Advance Properties“.

Това е и годината, в която купуват 54% от частично държавната фирма за здравеопазване на животни „Biovet“ срещу 10,6 милиона долара. В онзи момент годишните приходи на компанията бяха около 20 млн. долара. Те се заеха да изкупуват нови фабрики, преименувайки през 2005 г. компанията „Huvepharma“. По-късно придобиват и останалата част от фирмата за около 9 млн. долара. „Huvepharma“ вече има 11 завода в четири държави, включително пет в САЩ в Арканзас, Колорадо, Мисури, Небраска и Северна Каролина.

Като собственици на най-успешния спортен отбор в България и на най-голямата телевизионна мрежа, братя Домусчиеви трудно могат да останат извън светлината на прожекторите в държава, която все още се бори с корупцията. Кирил Домусчиев ръководи търговската камара на, Конфедерацията на работодателите и индустриалците, а заедно със съпругата си управлява фондация, фокусирана върху образованието и здравеопазването.

Медийната мрежа Nova Group е най-спорната инвестиция на братя Домусчиеви. Те купиха през 2019 г. компанията за близо 210 милиона долара, като вложиха около 35% от сумата в брой, а останалото чрез банково финансиране. Продажбата беше одобрена от българския антитръстов регулатор въпреки по-ранното му отхвърляне от PPF Group на покойния чешки милиардер Петър Келнер с мотива, че щеше да даде на Нова средствата за увеличаване на пазарния си дял и ограничаване на конкуренцията. Това подхрани обвиненията, че братята имат тесни връзки с дългогодишния премиер на България Бойко Борисов, срещу когото имаше масови протести. Според доклад на Центъра за медиен плурализъм и медийна свобода на Европейския съюз от юли 2021 г. за свободата на медиите в България, братя Домусчиеви са уволнили повече от 60 журналисти и служители в новинарския канал на Нова, докато той е бил тяхна собственост. Изтъкнатата причина е била бюджетни съкращения, но след това журналистите са заменени с по-благосклонни към правителството репортери от Канал 3 - новинарски канал, който те придобиха през октомври 2020 г. срещу неразкрита сума от проправителствения олигарх и бивш народен представител Делян Пеевски. (През юни на Пеевски му бяха наложени санкции от Държавния департамент на САЩ за „участие в корупция.“)

През януари 2021 г. братята продадоха Nova на базираната в Холандия United Group за 340 милиона долара. Кирил признава, че продажбата отчасти се дължи на политическото напрежение, породено от тяхната собственост: „Започнах да получавам оплаквания от всички страни, защото всички мислеха, че Нова помага на някого. Бизнесът ни хареса много - бяхме станали номер едно в новините, но това създаде наистина политически чувствителни въпроси и решихме да я продадем", казва Кирил Домусчиев.

Ясно е, че границите на България вече са твърде тесни за амбициите на братя Домусчиеви. Корабите на „Navibulgar“ плават по океаните от Индонезия до Израел. „Huvepharma“ произвежда фуражи и терапевтични продукти в Сейнт Луис, Мисури и Сент Етиен, Франция. А Кирил изчислява, че „Advance Properties“ е на път да привлече приходи, равняващи се на 2% от брутния вътрешен продукт на България, възлизащ на 68 милиарда долара, което е нов рекорд. /БГНЕС