Франция одобри ваксината на "Модерна" за деца над 12 години

Френският върховен комитет по здравеопазване (HAS) одобри използването на ваксината от американската компания „Moderna“ за деца над 12 години, съобщава ТАСС, позовавайки се на информация от официалния уебсайт на регулатора.

"След одобрението на първата ваксина „Pfizer“ за деца на възраст 12-15 години, втората ваксина „Moderna Spikevax“ също беше лицензирана за деца на възраст 12-17 години. В контекста на интензивната циркулация на „Делта“ варианта HAS потвърждава интеграцията на ваксината на „Moderna“ в стратегията на ваксинация срещу SARS-CoV-2", се казва в съобщението.

Регулаторът отбелязва, че съответното решение вече е взето от Европейската агенция по лекарствата (EMA). В изявлението се цитират и резултатите от клинични проучвания, проведени в САЩ с участието на 3,7 хиляди пациенти в тази възрастова група, по време на които ефективността на лекарството е била 93,3% две седмици след втората инжекция.

Поради малкия брой субекти, HAS отбелязва, че остава да се види доколко ваксината предпазва от усложнения като синдром на многосистемно възпаление при деца и юноши с COVID-19 (PIMS), както и предаването на болестта и неговите асимптоматични форми. Въпреки "липсата на някои данни поради текущи изпитвания или липса на специфични критерии в протоколите", експертите заключават, че "ползите надвишават рисковете", особено за юноши с повишен риск от развитие на тежка COVID-19./ БГНЕС