Франция отдаде почит на Робер Бадентер

Френският президент Еманюел Макрон отдаде почит на Робер Бадентер, който като министър на правосъдието премахна смъртното наказание, предаде АФП.


Името на Роберт Бадентер, който почина на 95-годишна възраст, "трябва да бъде вписано" в Пантеона, "редом с онези, които са направили толкова много за човешкия прогрес и за Франция", обяви Макрон

Той трябва да бъде погребан във френския Пантеон в Париж, където почиват националните герои, добави той.

Пантеонът е запазен за най-изключителните личности от света на политиката, културата и науката. Само президентът може да разреши влизането на дадено лице в бившата църква

"Вие ни напускате в момент, в който Вашите стари противници - забравата и омразата - изглежда отново напредват", каза президентът от площад "Вандом", седалището на Министерството на правосъдието.

Той приветства Роберт Бадентер, който води непрестанна кампания за премахване на смъртното наказание в целия свят, като "сила, която живее и изтръгва живота от ръцете на смъртта".

Пред сградата на министерството беше поставен гигантски портрет на бившия министър.

Робер Бадентер, министър по времето на президента Франсоа Митеран, въвежда закона за премахване на смъртното наказание на 9 октомври 1981 г. малко след избирането на Митеран във Франция, където мнозинството е в подкрепа на крайното наказание.

Впоследствие той води кампания за всеобщо премахване на смъртното наказание - борба, която Еманюел Макрон сега заявява, че иска да увековечи, като организира следващия световен конгрес за тази кауза във Франция през 2026 г.

Политиците му отдадоха почти единодушна почит, отбелязана с минута мълчание в Сената, а след това и в Националното събрание.

Но тържественото събрание се проведе на фона на противоречия.

Философът Елизабет Бадентер, негова вдовица, изрази желание избрани представители на крайнодясната Национална асамблея (RN) и радикалната лява партия "Непокорна Франция" (LFI) да не присъстват на церемонията.

"Ние няма да присъстваме, семейството не пожела това", беше незабавният отговор на Марин льо Пен, която, подобно на останалите крайнодесни лидери, беше свела до минимум службата за отдаване на почит на тази фигура, отдавна порицавана за това, че е отменила смъртното наказание.

Реакцията на LFI беше противоположна. "Националната почит си е национална почит. Ние сме поканени да присъстваме и ще бъдем представени", заяви представител на партията. /БГНЕС