Гардиън: Режимът на Вучич доминира в сръбския футбол

Топъл, сънлив неделен следобед в блок 61. Повечето от алеите между сивите жилищни блокове от 70-те години на миналия век в Нови Белград са почти безлюдни - в някои случаи това е постоянно състояние на нещата, ако купчините боклуци и растителност са някакъв барометър.

Районът може и да изглежда неприветлив, но в хилядите апартаменти кипи живот - семейства обядват, а по балконите виси пране.

На приземните етажи графити покриват почти всяка стена и врата. Деца играят минифутбол до графит на бетонно игрище гласящ: "Русия и Сърбия, братя завинаги".

"Какъв е животът на Гробаря?" - гласи един надпис, изрисуван в основния цвят на Цървена звезда и послание към прословутата ултрас група на Партизан. "Те тичат през деня, а през нощта пишат".

Предишната вечер Партизан успя да вземе надмощие в дома на съперника.

172-рото белградско дерби на стадион "Райко Митич" завърши наравно 2:2 и този резултат остави Партизан на върха в класирането.

Това беше вълнуващ мач, по всеобщо мнение по-интересен от всяко дерби в последно време, а стадионът беше разпродаден за първи път от 4 години насам.

Белградското дерби надхвърля футболния свят и е отражение на политическите страсти в сръбското общество.

Преди началото на мача ултраската фракция на Цървена звезда, Делия, скандира рефрени утвърждаващи родството на Сърбия с Русия. По-късно по време на мача друга фракция издигна транспарант, прославящ руските войници.

Няма по-добър лакмус от пълния стадион за отразяване на обществените настроения.

Сърбия отдавна се стреми към членство в ЕС, но подкрепата за нея намалява, а взаимоотношенията между Белград и Москва само влошават европейските перспективи на балканската страна.

Логото на "Газпром" върху фланелките на Цървена звезда, и по седалките на източната трибуна на "Мала Маракана", напомня, че отборът е поне частично финансиран с руски пари.

По-късно този месец националният отбор на Сърбия, който ще се изправи срещу Англия на Евро 2024, ще посети Москва, за да изиграе приятелска среща с руските национали. Това ще бъде и първият мач между Русия и европейска страна, след началото на войната в Украйна.

УЕФА не е проявила желание да се намеси, въпреки че руснаците имат забрана да участват в състезанието.

Друг транспарант, поставен по протежение на част от източната трибуна, гласеше: "Държавата трябва да спре емиграцията на сърби от Косово".

През последните месеци в центъра на Белград се появиха серия от екстравагантни стенописи, които пропагандират продължаване на насилието в държавата с преобладаващо етническо албанско население (визира се Косово – бел.ред.), която обяви независимост от Сърбия през 2008 г.

Широко разпространено е мнението, че режимът на Вучич, който се ползва с подкрепата на сръбските крайни националисти, мълчаливо подкрепя рисуването на подобни графити.

Седем часа преди дербито малка публика наблюдава победата на Синджелич Белград над ФК Рад с 4:0 в регионалното трето ниво.

Наред със сръбския език се чуваха и английски, чешки и полски.

В съседно кафене група поляци си поръчаха бира и ракия.

С изглед към терена, тъмната, безлика сграда контрастираше на синьото небе.

Става дума за централния белградски затвор, сред чиито затворници има членове на футболните агитки, които са живото напомняне, че бруталната ултрас сцена на Сърбия никога не трябва да бъде идеологизирана.

Сред задържаните е Велко Беливук, лидер на фенската група на Партизан, наречена Яничари, и обект на дългогодишен съдебен процес, който разкрива шокиращи, ужасяващи подробности.

Беливук и компания са обвинени в множество убийства, отвличания, изнасилвания и други престъпления: той отрича обвиненията срещу него, но делото изважда на бял свят връзката на футболните ултраси с подземния свят.

Ултрасът твърди, че фракцията му е работила за правителството, включително за потушаване на настроенията срещу Вучич по футболните стадиони.

Истината може би никога няма да излезе наяве. Сигурно е, че теченията, които бушуват под повърхността на белградската футболна сцена, са сложни и почти непроницаеми.

Вучич спечели спорно предсрочните избори през декември с голяма преднина, но има много несъгласни. Хиляди хора протестираха в Белград след вота, обвинявайки президента в измами и манипулации.

Ако дербито предлага многопластова снимка на местното и глобалното напрежение, то отразява и мястото на Сърбия в света на футбола.

Страната, известна с това, че произвежда таланти, които не отговарят на седеммилионното ѝ население, напоследък спря да произвежда звезди.

На терените няма и следа от следващия Александър Митрович, Лука Йович или Душан Влахович.

Има усещане, че клубовете продават таланти преждевременно или използват парите от турнирите на УЕФА, за да покриват разходите си.

Ако Партизан спечели първата си титла от 2017 г. насам, това едва ли ще бъде повод за безпокойство.

Белград и неговото дерби ще продължат да бъдат неразгадаем прозорец към съвременния свят, изпълнен с несигурност и противоречия./БГНЕС

-----------

Ник Еймс, „Гардиън“