Георги Георгиев от "Остава": Творецът има нужда от публиката си

Един творец не може да бъде изцяло изолиран, той трябва да е в непрекъснато взаимодействие с публиката си, заяви в интервю за БГНЕС Георги Георгиев – китарист на „Остава“ и един от основателите на известната българска банда.

Като всеки музикант, отдал живота си на това изкуство, Жоро, както го наричат приятелите, също преживява трудно тези нелеки времена на епидемия и ограничителните мерки, прекъснали изцяло всякаква концертна дейност. „На никого не му е лесно сега. При нас артистите липсва целият контакт с публиката. Реално това взаимодействие с нея го няма, а именно в такива моменти се разбира колко е важно то. Сега човек може да използва времето за някакъв креативен период, но това, което действително ти дава сила, е когато представяш творението си пред публика. Така имаш мотивация, имаш цел. Пазим се и чакаме по-подходящ момент“, остава оптимист той.

Творците са едни от най-засегнатите, признава музикантът. „Това е интелектуален труд, който в нашата страна никога не е бил приоритет. Сега също не е приоритет. Правят се много такива програми, отпускат се средства по културни фондове, но те са, бих казал, доста семпли. Можеше повече да се наблегне на важността, която имат артистите в живота. На мен това винаги ми е липсвало в нашата държава като национална политика. Не, че аз се занимавам с това. Доста години съм в тази сфера. Преминал съм през всякакви лишения, за да се занимавам с това, което искам, но изборът е изцяло мой. Просто ми се иска културата да бъде малко по-приоритетна“, споделя китаристът.

За него е напълно необяснимо защо културата остава „леко встрани“ по време на кризата. „Явно и самите артисти сме си малко самодостатъчни. Българите сме и индивидуалисти, не можем много да работим заедно. Общуваме помежду си, споделяме и то доста искрено напоследък, но явно не е достатъчно силно това. Ние самите нямаме самочувствието на хора, които могат да поемат отговорност в такива тежки кризи“, мисли Жоро от „Остава“.

Много енергия той насочва и в развитието на собствения си лейбъл – HOMEOVOXMUSIC, с който дава тласък на млади музиканти.

„От него излязоха и набират скорост едни от най-известните имена на алтернативната поп-рок сцена. Само казвам „Хейс Ен Уай“, които бяха първата банда в лейбъла. Те отдавна живеят в Манчестър, Англия, имат си собствен път. На самостоятелни концерти тук събират по 800 – 1000 души, което е постижение за т. нар инди група в България. Другите банди в момента правят албуми, аз по-скоро им помагам. Това са Jin Monic – много яка рокендрол и алтернатив банда и Innerglow, които в момента имат нов сингъл. Казва се Start Over и е с по-модерно звучене“, разказа китаристът и допълни: „Радвам се, че това са много млади хора, които са много в час с нещата“.

Всички те вече са минали през онзи критичен момент, в който на човек му се иска да се откаже заради много трудности. „Правят все по-собствени неща, всеки си е намерил онова, което може да развива и да става все по-добър“, смята музикантът.

Голяма популярност доби и последният проект на лейбъла – „Остани“, чието видео е снимано в дъждовния Манчестър. „Много ми харесва, защото е семпло и има готино усещане, което се връзва с музиката на парчето“, разказва за него Георги Георгиев, изразявайки надежда именно изкуството да помогне на хората да преминат по-лесно през тези трудни времена: „Силно се надявам изкуството да претърпи нов Ренесанс, в посока виталност, усещане. Иска ми се не само добрите „занаятчии“ от творците да бъдат силни, а емоцията и енергията да бъде водеща, или поне наравно с майсторството. Силно се надявам вече да сме дорасли до това състояние, в което да имаме емоционална нужда от тези неща. Дълбоко вярвам, че това е новият смисъл“. /БГНЕС