Герджиков: СУ не страда от отлив на студенти

Започна новата академична година в СУ „Св. Климент Охридски“ с традиционното поднасяне на цветя пред паметниците на Евлоги и Христо Георгиеви, предаде репортер на БГНЕС. Пред бюстовете на двамата-братя дарители се поклониха вицепрезидентът Илияна Йотова, заместник-министърът на образованието Карина Ангелиева и цялото ректорско ръководство.

В препълнената зала на Алма Матер приветствени слова отправи ректорът на университета Анастас Герджиков. Професорът не пропусна още с първите си думи да отправи критика към свои колеги, които през лятото в интервюта са говорили за причините, довели до отлива на студенти, предпочели да продължат образованието си в чужбина.

“Твърдението, че българските студенти намаляват е невярно. Броят на чуждестранните студенти в СУ нараства, като тази година е над 1300 души или 6% от общия брой на студентите. Причината е, че специалности на английски език не липсват. Гарантирано завършване на всеки студент няма. Не е вярно и твърдението, че ако студентът бъде скъсан, се губи и финансирането“, обясни ректорът и посочи, че тази година не намаляват броя на желаещите да учат в най-старото висше училище.

Вицепрезидентът Илияна Йотова се обърна към първокурсниците с призива да бъдат креативни и свободомислещи, защото това е запазена територия на университета.

„Университетът е един от малкото оазиси на свободомислието, на съпротивата срещу празнодумието, равнодушието, измислените идоли, на битката срещу полуистините и фалшификатите. Запомнете това и продължете тази традиция“, призова Йотова и подчерта, че няма по-могъща сила от тази на словото, на знанието и аргументите.

Вицепрезидентът не пропусна да отбележи и блестящото според нея представяне на еврокомисаря ни Мария Габриел по време на изслушването в Брюксел.

Приветствени слова пред студентите и академичната общност отправи и заместник-министърът на образованието и науката Карина Ангелиева. /БГНЕС