Германия приветства първия си плаващ газов терминал

Германия приветства първия си плаващ газов терминал, съобщиха официални лица, докато страната се стреми да замени руските доставки, които досега получаваше по тръбопровод.

Корабът "Hoegh Esperanza" ще акостира в северното пристанище Вилхелмсхафен през следващите дни, натоварен с първоначална пратка втечнен природен газ (LNG), заяви говорител на правителството.

Корабът - т.нар. плаващо съоръжение за съхранение и регазификация (FSRU) - превозва достатъчно втечнен природен газ от Нигерия, за да снабдява "50 000 домакинства в продължение на една година". Корабът, който в момента се намира край бреговете на Бретан, Франция, според уебсайта Marine Traffic, ще остане на док във Вилхелмсхафен на германския бряг на Северно море в продължение на няколко години. Платформата, която ще свърже агрегата със сухопътната газова мрежа, е построена с главоломна скорост за няколко месеца и ще бъде открита от канцлера Олаф Шолц на 17 декември.

Терминалът във Вилхелмсхафен, който ще започне да изпомпва газ от 22 декември, според оператора Uniper, ще позволи вноса на газ, равняващ се на 20% от досегашните доставки от Русия.

За разлика от други европейски държави, Германия не разполагаше с терминали за внос на втечнен природен газ, като вместо това получаваше по-голямата част от газа си от Русия по подводни и сухопътни тръбопроводи.

След руската инвазия в Украйна Москва постепенно намали доставките на газ за Германия, преди да ги прекрати напълно през септември. За да осигурят енергийните доставки за страната, властите в Берлин вложиха милиарди евро в изграждането на морски терминали за внос на втечнен природен газ. Правителството обяви плановете си за общо пет такива инсталации. Два частни проекта също са в процес на изпълнение, включително терминал в североизточната част на Лубмин, който трябва да бъде открит през следващите седмици.

Но страната все още не е сключила основен договор за доставка на заместващото гориво. Неотдавнашната сделка с държавната енергийна компания на Катар ще влезе в сила едва през 2026 г. По този начин Германия остава изложена на нестабилни пазарни цени на втечнения природен газ, което се отразява на потребителите. /БГНЕС